Turcul de la Dăbuleni. Povestea lui Ismet, omul care o lună întreagă, în sezonul lubeniţelor, se mută în Oltenia

Ismet Reihan are 52 de ani şi este din Adana, Turcia. În fiecare an, în sezonul pepenilor, se mută în Oltenia, mai precis la Bechet, pentru a fi cât mai aproape de fructele gustoase şi mult dorite. 


Stă cazat la o pensiune în Bechet unde ajunge doar pe înserat să doarmă. Ziua stă printre sătenii care îl cunosc drept "turcul". Umblă prin Dăbuleni, Sadova, Piscu Sadovei, în căutarea celor mai buni şi mai frumoşi pepeni. 


Lucrează la o firmă de export şi cu 6 tiruri, o lună întreagă, se preocupă să încarce fructe şi să le ducă acolo unde sunt cerute, atât în ţară, dar mai ales în străinătate. Ismet este foarte atent la lubeniţele care ajung în tirurile lui.


"Supervizez tot ce se întâmplă. Sunt foarte atent ca în tiruri să nu intre lubeniţe sau pepeni stricaţi, să fie un pic mai verzi că mai stau şi în transport, să fie rotunzi şu frumoşi, numai buni de scos la vânzare. Livrez peste tot pe unde se cere. Acum încarc 3 tone şi duc în Polonia, Ungaria, Bulgaria, duc şi în ţară aici în România, duc şi la Chişinău, pentru că aici sunt cele mai bune lubeniţe şi oamenii le cer", a declarat turcul.


Ismet s-a obişnuit cu oamenii, îi place Oltenia, şi-a făcut prieteni. Localnicii ii mai pocesc numele, il striga deseori Ismail, dar nu se supăra, din contră, face glume cu ei. Transportă lubeniţă de la Dăbuleni de 12 ani, aşa a reuşit să înveţe şi puţină română, astfel încât acum se poate înţelege uşor cu localnicii olteni.


A ajuns în România hotărât să facă agricultură. A vrut să cultive năut pe pământurile fertile de la noi, însă a fost dezamăgit de birocraţie şi a renuţat. A găsit românca visurilor lui la Constanţa, s-a căsătorit, s-a mutat în oraşul de la mare şi s-a angajat la firma de export. Sotia intelege ca agricultura este prima lui pasiune si nu se supara ca trebuie sa ramane cateva luni pe an singura. Pasiunea o mosteneste de la părinţii lui din Adana, agricultori si ei. 


Odată terminat sezonul lubeniţelor de la Dăbuleni, turcul se mută la Brăila, tot pentru lubeniţe, şi tot aşa prin multe localităţi din ţară pentru a transporta fructul zemos şi gustos.

Adauga comentariu