UBB SE LEAPĂDĂ DE PLAGIATORUL DE CV-URI FLORIN ROMAN: „Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi”, spune rectorul Babeș-Bolyai. Care este similitudinea cu "Cazul Seplecan"?

Un element care stârnește curiozitatea apare în CV-ul ministrului Cercetării. Florin Roman susține că e licențiat de două ori în economie, la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj în 1992-1996 și apoi la Universitatea Athenaeum București în 2008-2011. De ce ar studia cineva la două facultăți de economie și cu exact aceeași specialitate, aceea de contabilitate: întâi la o facultate bună, de stat, și, peste 12 ani, la o facultate privată, plasată printre ultimele în topul Ministerului Educației?

La cererea Libertății, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a căutat și a găsit în arhivă că, de fapt, politicianul a studiat în acei ani la un colegiu universitar neacreditat aparținând de Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Colegiul se numea Colegiul Universitar Economic și de Muzeologie, potrivit unor persoane care au văzut documentele din arhiva UBB. 

Roman a urmat la colegiul din Alba Iulia un învățământ superior de scurtă durată, de trei ani, și apoi și-a dat la UBB doar un examen de absolvire a colegiului, care nu echivalează cu o licență, după cum subliniază Universitatea în răspunsul oficial către redacție. 

Titlul obținut e echivalent cu cel de „subinginer”, ca să folosim o comparație mai cunoscută în societate.

ESTE A TREIA GAURĂ DIN CV_UL ACESTUI "MINISTRU": E a treia oară, în zece zile, când ziarul descoperă o minciună în CV-ul vicepreședintelui PNL: cartea nescrisă, masterul plagiat și acum licența la Babeș-Bolyai.

"Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum." - Daniel David, rectorul UBB Cluj-Napoca
 

Parlamentar al României și ministru, Florin Roman a declarat în CV-ul oficial de demnitar care sunt instituțiile la care a studiat și ce diplome a obținut:

A învățat la două facultăți de economie, cu aceeași specialitate: contabilitate În total, Florin Roman a urmat două facultăți (Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Universitatea Athenaeum București), un program de masterat (Universitatea Titu Maiorescu Bucureşti), un colegiu (Colegiul Național de Apărare al Ministerului Apărării) și cursuri de calificare (CODECS București).

La ambele universități a urmat aceeași facultate, de economie, și aceeași specializare, contabilitate și gestiune. Prin urmare, ministrul Roman are în CV două licențe cu aceeași temă.

Întâi, a fost student patru ani la Universitatea Babeș-Bolyai în Cluj (1992-1996), unde și-a luat licența la „Contabilitate și Gestiune Financiară”.

A doua oară a fost student la Universitatea Athenaeum București (2008-2011), unde și-a mai luat încă o licență la „Contabilitatea şi Informatica de Gestiune”.

De ce urmează cineva cursurile și își ia licența în contabilitate la o prestigioasă facultate de stat cum e Babeș-Bolyai pentru ca, peste 12 ani, să mai facă încă o dată tot o facultate economică, cu aceeași specializare în contabilitate, la o instituție mult mai slab cotată, precum facultatea privată Athenaeum, studii care mai și costă bani?

Athenaeum confirmă

Libertatea a rugat cele două instituții de învățământ superior să răspundă dacă ministrul Cercetării a fost studentul lor și dacă și-a luat licența. Facultatea cel mai recent absolvită, Athenaeum, a confirmat că Roman a urmat cursurile, dar cu un an devansat față de ceea ce ministrul scrie în CV. 

Roman a declarat ”2008-2011”, Athenaeum spune că ”Domnul Roman I. Florin Claudiu a urmat cursurile în perioada 2007-2010”. În iulie 2010 și-a luat licența și a primit diploma de absolvire.

Babeș-Bolyai nu l-a găsit ca student sau licențiat, ci cu un examen

La universitatea clujeană Babeș-Bolyai, absolvită în perioada 1992-1996, deslușirea a durat câteva zile. 

Facultatea de Economie a UBB a căutat în arhivă, ”dar actele atât de vechi sunt depozitate în arhiva Universității”, ne-a spus unul dintre oamenii care au participat la clarificarea situației. 

Arhiva, serviciul de acte de studii și cel juridic au fost implicate în dezlegarea misterului, după ce UBB a primit întrebările de la Libertatea.

Universitatea nu a găsit niciun student Florin Claudiu Roman care a intrat la admitere, a terminat sau care și-a luat licența. Nu l-a găsit nici ca ”licențiat”,  așa cum scrie politicianul în CV. 

Angajații facultății au descoperit care a fost legătura lui Florin Roman cu Babeș-Bolyai, căci ministrul Florin Roman a dat, într-adevăr, un examen la Cluj.

Ce fel de examen?

A studiat, de fapt, la Colegiul Universitar Economic și de Muzeologie din Alba.

Colegiul urmat de Florin Roman la Alba Iulia, orașul unde locuia, făcea parte din instituțiile apărute imediat după Revoluție, echivalate cu o școală de subingineri

 ”O struțocămilă”, conform unui lector contactat de Libertatea.

Colegiul din Alba era afiliat Universității 1 Decembrie din Alba Iulia.

Ce este un colegiu?

În Legea Învățământului 84/1995, valabilă în acel moment, colegiul universitar este definit ca „unitatea funcțională subordonată instituției de învățământ superior sau facultății”. Se fac cursuri de trei ani, nu de patru, ca la facultate.

Colegiul din Alba fiind neacreditat de către Ministerul Educației, cei care-i urmau studiile trebuia să susțină examenul de final la o școală acreditată.

Cum și Universitatea 1 Decembrie din Alba era neacreditată, așa a ajuns Florin Roman pentru examen la Babeș Bolyai. 

UBB explică de ce examenul lui Roman nu e licență

Testul celor veneau de la colegiu și care studiaseră doar trei ani se numea ”examenul de colegiu” și nu de licență. Nu era o disertație, ca la licență, ci un examen propriu zis. 

”Domnul Florin Roman a urmat studii universitare de scurtă durată în cadrul Colegiului  universitar din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia. În anul 1996 a susținut examenul de absolvire a acestor studii la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe economice și, în urma susținerii examenului, i s-a eliberat o diplomă de absolvire și nu o diplomă de licență.  Examenul de absolvire se susține la finalizarea învățământului universitar de scurtă durată organizat în colegiile universitare, iar examenul de licență se susține la finalizarea învățământului universitar de lungă durată”, sună răspunsul  de la UBB, la solicitarea Libertatea.

Rectorul David îi cere ministrului Roman să corecteze ”rapid în CV” și „să dea explicații”

Ziarul l-a contactat pe Daniel David, rectorul Babeș-Bolyai.

- Bună ziua, domnule rector David, domnul ministru Florin Roman a urmat cursurile Universității pe care o conduceți?

- Nu, nu. 

- Dânsul a trecut acest lucru  în CV.

- Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la  Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu universitar. Acestea sunt datele pe care le avem. 

- Domnul Roman scrie explicit ”licențiat Babeș-Bolyai” în CV.

- Am spus clar în răspunsul nostru către ziar că asta nu echivalează cu licența.

- Ce ar fi trebui să facă domnul Roman ca să ia licența la UBB

- Pentru ca să transforme această absolvire de învățământ superior de scurtă durată, de trei ani, într-o facultate de patru ani și să obțină licență, ar fi trebuit să mai facă încă trei pași: să dea admitere la UBB, dacă despre UBB vorbim, să îi fie echivalate studiile și intra în anul 3, să urmeze încă doi ani de facultate și să dea licență. Lucru pe care domnul Florin Roman nu l-a făcut.

- Cineva susține în CV-ul oficial că a urmat Universitatea dumneavoastră și că are licență aici. Dumneavoastră aflați că nu are. Cum comentați situația, ca rector?

- Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum.

 

NOTA REDACŢIEI ZIAR DE CLUJ: Noi nu am uitat cum s-a prăvălit Legea peste Mihai Seplecan, fost preşedinte al CJ Cluj din partea PNL, atunci când s-a descoperit că ar fi declarat în fals că are o diplomă de licenţă. AŞTEPTĂM DE LA BRAVII MILIŢIENI ŞI PROCURORI AI ROMÂNIEI aceeaşi celeritate şi rigoare, ca şi în cazul Seplecan, pentru a lămuri şi penaliza acest fals şi uz de fals al unei persoane publice! Şi aceeaşi indignare din partea civililor civici.

 

CITEŞTE: EXCLUSIV Mihai Seplecan, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, condamnat definitiv pentru UZ de FALS

 

Athenaeum, printre cele mai slabe școli din România

După 11 ani de la întâmplările de la Cluj, politicianul a făcut cu adevărat facultatea, la școala privată Athenaeum din Bucureşti, unde și-a luat prima licență reală.

În 2011, la un an după ce Florin Roman o absolvea, Athenaeum era cotată printre cele mai slabe facultăți din România la specialitatea contabilitate.

Topul a fost publicat de Ministerul Educației și realizat de Asociația Universităților Europene.  Facultățile din România au fost ierarhizate de la A la E, descrescător în funcție de calitatea programelor de studii universitare. La specialitatea aleasă de Florin Roman, Athenaeum era de categorie E, ultima.

În schimb, Babeș-Bolyai este singura universitate din România care a intrat în TOP Shanghai 2021, una dintre evaluările de rigoare și referință ale elitei academice globale. Babeș-Bolyai este plasată pe locurile 801-900, dintre cele aproximativ 30.000 de universități de pe glob.

În CV-ul lui Roman nu apare deloc Colegiul Universitar Economic și de Muzeologie, cel unde a fost, de fapt, student, ci apare Babeș-Bolyai, unde nu a fost student, nu și-a luat licența, doar a dat un examen.

A treia minciună din CV

Povestea cu studiile inexistente și falsa pretenție a licenței de la UBB este al treilea neadevăr descoperit de redacție în CV-ul vicepreședintelui PNL, în decurs de 10 zile. 

Inițial, Florin Roman a spus că nu-și găsește cartea publicată la Editura Academiei, apoi a recunoscut că n-a scris-o.

După aceea a declarat că, de fapt, cartea e un articol, dar nici pe acesta nu l-a găsit.

Într-o investigație consecutivă, Libertatea a arătat că 10 pagini din 10 verificate din masteratul ministrului Cercetării sunt plagiate la literă din lucrarea unui profesor din Timișoara.

Acum, una dintre cele mai importante universități din țară, Babeș-Bolyai, pe care o avea în CV, nu-l recunoaște ca student și absolvent de licență. 

Roman, în cinci Consilii de Administrație simultan

Din corelarea răspunsurilor de la cele două facultăți, rezultă că, până în 2010, Florin Roman nu avea licență de studii superioare, chiar dacă și-a trecut asta în CV. 

În perioada 2005-2010, când abia împlinise 31 de ani și nu avea decât în CV ”studiile superioare” la Babeș-Bolyai, Roman a fost angajat pe poziții importante la 8 autorități, comisii și companii cu capital de stat. În 2007, pe când era deja politician, Roman ocupa, în același timp următoarele funcții: secretar general la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, președinte al Consiliului de Administrație la Daewoo și membru în CA la Eximbank, SC Automobile România SA, CEC și Eon Distribuție. (asta dacă se întreabă cumva procurorii şi miliţenii Patriei cam care ar fi foloasele necuvenite obţinute de Florin Roman în urma falsului şi uzului de fals - n. red. Ziar de Cluj)

Apoi și-a continuat cariera și a devenit parlamentar cu două mandate, vicepreședinte PNL și, din 25 noiembrie 2021, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

El este responsabil pentru ”Transformarea Digitală a României”, unul dintre capitolele PNRR, în valoare de 1,88 miliarde de euro. 

Roman ne-a închis telefonul

Libertatea l-a sunat pe Florin Roman ca să obțină o explicație pentru licența trecută în CV.

Când a auzit de unde este jurnalistul și că care are o întrebare legată de CV, ministrul a închis telefonul.

”Vă sun după ședința de guvern”, a spus politicianul. I-am trimis apoi un mesaj cu întrebarea dacă este  licențiat la Universitatea Babeș-Bolyai, așa cum scrie în CV.

Ministrul Cercetării nu a răspuns pînă la publicarea articolului. 

ZIAR DE CLUJ AŞTEAPTĂ CA ORGANELE ÎN DREPT SĂ NE RĂSPUNDĂ, CONFORM LEGII, LA ACESTE ÎNTREBĂRI

Adauga comentariu