Un medic de familie din Dolj s-a ”înțepat” după ce a vaccinat ”la chiuvetă” trei polițiști sub acoperire

Un medic de familie, din Craiova, care, din informațiile Ziarului de Craiova, neconfirmate oficial, ar avea cabinetul în localitatea Murgași, un brancardier și o a treia persoană (care racola persoane care voiau să obțină un Certificat Verde, fără a primi însă serul antiCovid-19), au ajuns pe mâinile oamenilor legii după ce investigatorii au intrat pe fir și au ajuns ei înșiși să fie ”vaccinați la chiuvetă”, pentru a proba infracțiunile. Flagrantul a avut loc ieri, după șase luni de documentare a activității infracționale de către polițiștii anticorupție aflați sub acoperire. Cel puțin din august 2021, până ieri, zeci de persoane ar fi beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. Doritorii erau racolați de un intermediar, care prelua documentele de identitate și le trimitea către un ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare.

”Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic”, explică anchetatorii.

Dosarul penal deschis pe numele celor trei vizează săvârșirea infractiunilor de luare de mita, fals informatic, respectiv complicitate la luare de mita si fals informatic, in legatura cu eliberarea  certificatelor de vaccinare anti-COVID falsificate. 

Cum au fost prinși

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în două zile, pe 11, respectiv 17 ianuarie a.c., medicul de familie, care avea printre atributiile de serviciu si vaccinarea anticovid, a inscris in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV), ca find vaccinate anticovid-19, trei persoane - respectiv trei polițiști sub acoperire - fără ca acestea sa fi fost efectiv vaccinate. În schimb, a primit între 400 lei și 900 lei, sume pretinse și primite prin intermediul ambulanțierului 

”În demersul infractional, medicul a fost ajutat de alte două persoane care i-au transmis prin intermediul aplicatiei Whatsapp copiile cartilor de identitate si numerele de telefon ale persoanelor pretins vaccinate”, explică procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

În cauză, a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva medicului de familie pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289, alin.1 din C.penal și fals informatic, prev. de art. 325 din C.penal, precum și împotriva ambulanțierului și a celorlalți doi intermediari pentru savarșirea infractiunilor de complicitate la luare de mita, prev. de art. 48 rap. la art. 289 alin.1 din C.penal, complicitate la fals informatic, prev. de art. 48 rap. la art. 325 din C.pen.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj a dispus totodata retinerea a trei dintre inculpati (medicul, ambulantierul si una din persoanele intermediare), pe o durata de 24 ore. În cursul zilei, aceștia au fost prezentati Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

***

Activitățile de procedură penală menționate au fost desfășurate în contextul dosarului penal inițiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ca urmare a sesizării din oficiu a D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Dolj, în care sunt vizate aspecte de natură infracțională săvârșite de medicul de familie, ambulanțier și alte persoane intermediare, care racolau clienți dispuși să ofere între 100 și 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală. 

După flagrantul organizat ieri, au fost efectuate și 6 percheziții domiciliare, dintre care 4 la domiciliile unor persoane, in Craiova, iar două la cabinetul medicului de familie și o clinică medicală la care acesta lucra. La percheziții au fost identificate sume considerabile de bani în lei și valută, un ”număr important” de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, precum și adeverințe de vaccinare anti-Covid, precum și alte înscrisuri care interesează cauza, au mai precizat procurorii anticiorupție.

Fotografie cover cu rol ilustrativ

Foto interior de la activitățile de percheziții din 17 ianuarie 2022.

Adauga comentariu