Un tânăr din Daneți este ultimul producător din județ care se poate lăuda cu lubenița de toamnă

Un tânăr de 19 ani, din comuna Daneți, județul Dolj este singurul producător din localitate care se poate mândri cu lubenița de toamnă. De la părinti a învățat cum să-și facă propria afacere cu pepeni, iar acum culege roadele muncii sale. 

Alți agricultori de la Rojiște și Moțăței recoltau acum două săptămâni, însă Ștefan, tânărul din Daneți a început recolta zilele trecute, fiind ultimul care are lubenița de toamnă.

 

Desi preturile sunt mai mari, ultima recolta de lubeniță atrage cumpărătorii. Principalul motiv: e românească. Nu foarte mulți agricultori se înghesuie să le vândă la început de toamnă. Prețurile devin mai mari, pentru că sezonul celor recoltate vara a cam trecut. În plin sezon, kilogramul de pepene verde poate ajunge să fie vândut și cu 50 de bani, însă în septembrie prețurile devin chiar triple.

 

Cei care au mizat pe recolta târzie, de toamnă și-au atins scopul. Clienții caută pepenii verzi românești și în această perioadă, iar cei mai mulți evită să cumpere pepenii aduși de peste hotare.

Este și cazul lui Ștefan, tânărul de la Daneți, care aspiră să devină contabil într-o bună zi. Acesta a precizat că recolta de toamnă necesită si investiții mai mari, in sisteme de irigare moderne. Agricultorul spune că vremea a fost foarte bună și a ținut cu ei, iar de altfel a împiedicat importurile masive de lubenițe din Grecia.

 

Lubenițele sunt vândute și pe câmp de către mulți agricultori doljeni, cu 1 leu kilogramul, însă mai mult succes au atunci când sunt vândute în piețele din Cluj, unde kilogramul poate ajunge și la 2,5 lei.

 

Clienții caută în piețe sau supermarket-uri ultima recoltă românească de pepeni verzi.

Adauga comentariu