Uniformele Armatei Române de acum 100 de ani au fost îmbrăcate de militarii craioveni la parada de pe străzile orașului. Și ostașii lui Mihai Viteazul au defilat prin fața mulțimii care a sfidat gerul pentru a participa la ceremonia închinată Marii Uniri

Frigul nu i-a speriat pe craiovenii dornici să participe la festivitățile Centenarului de la Craiova. La defilare s-au prezentat militarii contingentelor române și poloneze, jandarmii, pompierii, polițiștii, dar și elevii Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.

Ochii tuturor au fost atrași de tinerii îmbrăcați în hainele medievale purtate de cei care mergeau la luptă sub comanda lui Mihai Viteazul, primul care a înfăptuit unirea celor trei țări românești. Coifurile, platoșele metalice și pantalonii scurți erau elementele soldaților ce au participat la Unirea din 1600, prezentate astăzi de câțiva membri ai Asociației „Cavalerul Danubian”.

Au urmat militarii îmbrăcați în uniformele purtate în timpul războiului de Independență, între 1877 și 1878, atunci când România a obținut independența față de Imperiul Otoman.

O întoarcere în timp de fix 100 de ani a fost făcută prin prezentarea hainelor militare ale celor care au luptat în Primul Război Mondial. Elevii Colegiului Național Militar din Craiova au defilat îmbrăcați în ținuta specifică primului război mondial, executând pasul de defilare al trupelor române care au intrat în 1918 în Alba Iulia.

Craiovenii au mai putut admira tehnica militară aflată în dotarea Armatei Române, a Jandarmeriei, Poliției și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Un moment special l-a reprezentat flash mob-ul executat de mai mulți copii și adolescenți, special creat pentru a omagia Centenarul.

La aceste evenimente au participat aproape 5.000 de craioveni, mulți dintre ei venind cu copiii, purtând în mâini stegulețe tricolore. 

 

Adauga comentariu