(UPDATE) Cosmin Gagiu, la un interviu distanță de postul de director al Direcției Generale de Asistență Socială Craiova

Jurnalistul și patronul televiziunii locale GTV, Cosmin Gagiu, este la un pas să devină directorul Direcției Generale de Asistență Socială Craiova. Acesta a susținut, ieri, proba scrisă a concursului organizat la Primăria Craiova pentru funcția de director general, examen pe care l-a trecut cu 70,5 puncte. Pe 2 aprilie, urmează interviul. Nu el ia unul, ci susține unul, în fața comisiei de concurs. Fiindcă nu e totuna. 

De cât de ”dure” vor fi întrebările pe care examinatorii i le vor adresa și de cât de precise vor fi răspunsurile candidatului și, în final, de baremul de corectare, va depinde reușita lui Cosmin Gagiu. Cum cu vorbele se pricepe, mai alaltăieri punând întrebări incomode premierului Florin Câțu, ministrului Dezvoltării și prefectului de Dolj despre semnarea contractului de reabilitare a Colegiului Carol, eveniment Ia care primarul Craiovei, beneficiarul lucrării, nu ar fi fost invitat, ne așteptăm ca, la rându-i, să se descurce și cu niscaiva întrebări clasice de concurs.  

Gagiu a avut un contracandidat la postul de directort, dar a scăpat de emoții, findcă a absentat. Nu el, ci contracadidatul, se subînțelege. Motivat sau nu. Pe un alt motiv, de protecție a datelor cu caracter personal - GDPR - atât el, Cosmin Gagiu, cât și celălalt candidat, apar în anunțul despre rezultatul concursului sub formă de cifre. Mai exact, sub forma numerelor de dosare cu care s-au înscris la concurs.

UPDATE: Interviul a avut deja loc, iar candidatul Cosmin Gagiu a trecut proba cu 89,90 de puncte. Oficial, e noul director al Direcției. Acesta este absolventul a două facultăți, de Teologie și Drept. Conform condițiilor necesare pentru participarea la concrusul de director, vechimea în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice este de minimum 7 ani. Cosmin Gagiu a lucrat în mass-media peste 20 de ani, din 1999 și nu cunoaștem dacă, în paralel a profesat în drept sau teologie. 

În altă ordine de idei, ca de la jurnalist la jurnalist, colegii de la presshub.ro i-au dedicat un amplu material de investigație, cu titlul ”Cum să faci 150.000 de euro în pandemie, cu pile de la partid”. Cum spuneam, este un material amplu, așa încât redăm doar câteva paragrafe, pentru exemplificare: 

”Lumea trece printr-o perioadă dificilă din cauza crizei COVID19, iar mai nou se așteaptă și o criza economică. Dar nu pentru toți situația este la fel de  grea. Rețeta este simplă, dar nu la îndemâna oricui. Dacă te afli în anturajul unor politicieni precum Lia Olguța Vasilescu, succesul în afaceri este garantat.

Artizanul afacerilor de ”succes” este Cosmin Gagiu, care a obținut sume consistente din bugetele publice, cu sprijinul apropiaților din politica doljeană și a funcționarilor publici din instituții. Bani publici pentru servicii care au adus mai mult pagube comunităților, un impact devastator asupra mediului înconjurător, și asupra bugetului de stat, după cum vom arăta în acest articol.

Timp de trei ani, zeci de instituții publice din Dolj au atribuit contracte S.C GETEVE SRL, administrată de Cosmin Gagiu, pentru servicii care nu erau neapărat necesare instituțiilor,. Apoi, ”omul de afaceri” a mai înființat o societate comercială, care la rândul ei căpușează pentru a doua oară aceleași instituții publice. Societatea comercială Regavit Service SRL din Craiova a fost înființată în 27 februarie 2020, având ca obiect principal ”Activități de întreținere peisagistică”. De la înființare și până în prezent, adică în doar șapte luni, a încheiat 21 de contracte cu diferite instituții publice din Craiova și județul Dolj, de peste 150.000 euro, exclusiv prin procedura de achiziție directă.

(...) La nici doua săptămâni de la înființare, instituțiile publice din Dolj, conduse de persoane afiliate PSD, au început să aloce contracte, folosind exclusiv procedura de achiziție directă, pentru servicii de tăiere copaci. (...)Tăierile de arbori din spațiile publice s-au  făcut în mod haotic, fiind doborâți copacii sănătoși și de esență rară, după cum au constatat chiar inspectorii de mediu, fiind încălcată flagrant legea care reglementează administrarea spatiilor verzi din intravilanul localităților, dar și legislația în muncă.

Principalii clienți ai societății sunt instituții publice precum Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Centrul Școlar Pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Vasile” Craiova, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, societăţi comerciale cu capital de stat subordonate Primăriei Craiova şi Consiliului Județean Dolj, precum: Compania de Apă Oltenia SA, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ R.A. Craiova, Societatea Comercială Pentru Lucrări de Drumuri şi Poduri Dolj S.A., Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Amân, primarii din Dolj , precum: Comună Castranova, Comună Valea Stânciului, Comună Poiana Mare, Comună Sopot, Oraşul Filiaşi, Comună Carpen,  Comună Botoesti-Paia, Comună Predeşti”, conform presshub.ro.

Sursa foto cover: captură Facebook

Adauga comentariu