UPDATE: Iridex preia activitatea SC Salubritate Craiova de la 1 ianuarie. Ce spune primarul despre taxa de gunoi

Știrea inițială:

Grupul Iridex, care derulează în localităţile judeţului Dolj, membre ale ADI ECODOLJ, serviciile de colectare separată şi transportul deşeurilor menajere, reciclabile şi biodegradabile, colectarea deşeurilor abandonate pe domeniul public şi operarea – administrarea staţiei de transfer şi sortare Goicea, va prelua de la SC Salubritate și operarea deșeurilor din Craiova, cu data de 1 ianuarie 2021.

UPDATE: PRELUAREA NU VA AVEA LOC DE LA 1 IANUARIE. Primarul Olguța Vasilescu a explicat că activitatea nu va fi mutată de la Salubritate la Iridex mai devreme de aprilie 2021. In plus, operațiunea de îngropare a containerelor merge foarte greu la nivelul orașului, fiind și în mare întârziere, conform sursei menționate. *** Consilierii locali au votat, în ședința de ieri, o modificare, prin completare, a contractului de comodat, în sensul introducerii la obligațiile S.C. Salubritate Craiova S.R.L.,ca operatorul să asigure igenizarea și dezinfecția periodică a recipienților aflați în punctele de colectare special amenajate pe domeniul public și la capitolul privind obligația beneficiarului, utilizatorul să asigure igienizarea și dezinfecția periodică a recipienților aflați în spații aparținând acestuia. 

Unul dintre aleșii locali l-a interpelat pe primar și a vrut să știe de ce Salubritatea mai apare în discuție, preluând un nou serviciu - de spălare a pubelelor și containerelor de gunoi -, în condițiile în care de la începutul anului viitor va rămâne fără activitate. 

Se introduce un nou serviciu în portofoliul Salubrității. Ce valoare va avea? De la 1 ianuarie, Salubritatea rămâne fără obiectul activității, pentru că activitatea este preluată de altă firmă în Craiova. De ce mai introduce un nou serviciu dacă rămâne fără activitate?”, a întrebat Cosmin Teodorescu, consilier local din partea USR-PLUS.

Și ieri am avut o discuție cu cei de la Iridex care se pregătesc, într-adevăr, să preia operarea deșeurilor din municipiul Craiova. Nu afectează sub nicio formă taxa, pe Regulamentul care este deja în dezbatere publică ați văzut că nivelul taxei de salubrizare rămâne de 12,81 lei, exact ca anul trecut. Din discuțiile cu Iridex, nu va crește acest cost pentru anul viitor, ca să fim noi obligați să facem vreo modificare. În privința activității de spălare a containerelor, este obligatorie, reglementată de ANRSC. Noi nu facem altceva prin acest Regulament decât să stabilim pentru operator, indiferent că e Salubritatea sau va fi Iridex, că va trebui să facă operațiunea de spălare a containerelor”, a răspuns Olguța Vasilescu.

În proiectul votat de consilierii locali, cu 15 voturie ”pentru”, din 27, se modifică, prin completare, Regulamentul privind desfășurarea activităților de salubrizare în aria de delegare a Asociației Salubris Dolj-Contracte, în sensul introducerii la art.8 lit.s și lit.t în contractele de prestări de servicii de colectare a deșeurilor de tip menajer de la utilizatorii persoane fizice și asociații de proprietari: s) să spele și să dezinfecteze recipientele de colectare la 15 zile calendaristice în perioada 1 aprilie-1 octombrie și la 30 de zile în restul perioadei din an; t) să mențină în stare salubră punctele de colectare amplasate pe domeniul public și să asigure desfășurarea corespunzătoare a programelor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, conform programelor aprobate de autoritatea administrației publice locale. 2. Modificarea, prin completare, a contractului de comodat, în sensul introducerii la obligațiile S.C. Salubritate Craiova S.R.L.,ca operatorul să asigure igenizarea și dezinfecția periodică a recipienților aflați în punctele de colectare special amenajate pe domeniul public și la capitolul privind obligația beneficiarului, utilizatorul să asigure igienizarea și dezinfecția periodică a recipienților aflați în spații aparținând acestuia.

Contractul privind concesionarea colectării şi transportului deşeurilor municipale şi a altor fluxuri de deşeuri în judeţul Dolj, între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ADI ECODOLJ şi Iridex Group Salubrizare SRL – Iridex Group Import Export a fost semnat în mai 2018, acesta fiind operatorul judeţean de salubrizare. Contractul are o valoare de 250.652.467, 44 lei fără TVA şi vizează în principal derularea activității în localităţile judeţului Dolj. Cum în Craiova nu era încă finalizată partea cu containerele îngropate, o investiţie de 8 milioane de euro, preluarea de către grupului Iridex urmează să se facă ulterior finalizării acestei investiţii.

Adauga comentariu