Valul trei ne prinde cu masca sub bărbie

Ultima săptămână a fost marcată prin creşterea cazurilor de covid la peste 6.000 de noi îmbolnăviri zilnice, şi ceea ce e mai grav, prin cifre record a celor care ajung la terapie intensivă cu forme severe şi foarte severe ale acestei boli, dintre care circa 100 pierd în fiecare zi lupta cu virusul. Valul trei al pandemiei loveşte în plin, în condiţiile în care încă numărul românilor vaccinaţi cu două doze şi care sunt cât de cât mai protejaţi, este destul de mic, respectiv 775.000.

În acest context, o ştire de ultimă oră ne anunţă că în Timişoara şi localităţile limitrofe a fost prelungită carantina cu încă 72 de ore prin decizia şefului DSU, Raed Arafat, după ce autorităţile locale respinseseră prelungirea restricţiilor, deşi rata de incidenţă a cazurilor era mare iar gradul de ocupare a paturilor Covid ATI a atins capacitatea maximă. De asemenea, Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, vorbeşte deschis despre varianta luată în calcul de carantinare a capitalei ţării, Bucureşti, dacă aici rata de incidenţă a cazurilor va trece de 6 la mie.  

Acestea sunt datele şi cifrele seci şi este clar că singura lumină în această pandemie o vom putea vedea dacă vom accelera ritmul vaccinării şi dacă vom respecta măsurile de distanţare socială şi dacă vom purta mască de protecţie. Cei mai mulţi dintre români fac deja acest lucru, respectă regulile de mai bine de un an şi s-au înscris pentru vaccinare atunci când autorităţile le-au permis acest lucru, şi ar trebui felicitaţi pentru acest lucru. Spun că ar trebui felicitaţi pentru că avem zilnic nenumărate exemple de concetăţeni de-ai noştri care nu respectă regulile, care instigă lumea să nu se vaccineze şi fac o virtute din a nu purta mască.

Am văzut cu toţii în acest weekend protestele din Bucureşti şi din alte oraşe împotriva purtării măştii, proteste la care nu s-au respectat deloc regulile impuse de pandemie, lucru care se va vedea cel mai probabil într-o viitoare creştere a cazurilor de covid. Deşi jandarmeria a anunţat că a dat 30 de amenzi în valoare totală de aproape 30.000 de lei pentru organizatorul mitingului şi pentru mai mulţi participanţi, este clar că aceste sancţiuni sunt insuficiente şi nu îi descurajează pe aceşti şoşoci şi şoşoace, din pseudoprotestul lor, care nu are nicio bază ştiinţifică, e plin doar de fake news şi dezinformări.

Şi aceste proteste sunt doar vârful aisbergului celor care nu respectă regulile, sunt cei vizibili, amendabili. Mai sunt încă mulţi alţii care umblă fără mască în mijloacele de transport în comun sau cu masca purtată necorespunzător, sunt inconştienţi care participă de petreceri cu sfidarea oricăror reguli de protecţie, iar dintre aceşti aşa zişi coronasceptici, foarte puţini sunt cei descoperiţi de autorităţi şi amendaţi. Plus antivacciniştii fervenţi, care promovează pe unde apucă tot felul de teorii abracadabrante.

Şi uite-aşa, cu aceşti iresponsabili şi mulţi alţii ca ei, dar şi cu o letargie şi lipsă de strategie coerentă anti-virus a autorităţilor statului, acest coşmar numit Covid îşi prelungeşte existenţa în vieţile noastre. Cu tot arsenalul din dotare: boală, moarte, frică, restricţii, privaţiuni. 

Adauga comentariu