Vânătorii din zona în care a fost împușcat ieri un câine susțin că au acționat conform legii. Polițiștii au deschis dosar penal

Animalul a fost împușcat ieri dimineață, la marginea localității Poiana Mare, pe un câmp. Proprietarul câinelui ar fi ieșit cu tractorul la muncă, iar patrupedul l-a urmat. La un moment dat, a apărut o mașină de teren în zonă, iar una dintre persoanele aflate în aceasta a tras un foc de armă care a ucis câinele pe loc. 

Proprietara unei asociații de protecție a animalelor a mers la fața locului și a luat cadavrul de pe câmp. În plus, i-a acuzat pe vânătorii fondului de vânătoare din zonă că au abuzat de puterea lor și au omorât cu cruzime câinele, fără motiv. 

“Periodic, în zonă au loc acțiuni de vânătoare  iar aceste animale nevinovate le cad pradă. Pentru că acești vânători sunt oameni cu bani, cu influență, sătenii se tem să meargă la poliție sa anunțe cruzimile lor. Dar eu nu am de gând să las lucrurile așa”, a declarat ieri Daniela Popovici, pentru ziarul de Craiova.

Doar că reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor “Cocosarul” neagă că ar fi fost o acțiune la întâmplare, ci parte a unei campanii de protejare a faunei cinegetice din zonă. 

“În legătură cu acuzele și adjectivele aduse personalului său conducerii AVP Cocosarul de către membri ai unei asociații de "iubitori" de animale după una din acțiunile AVP Cocosarul de a înlătura pericolul prezentat de către câinii și pisicile hoinare, în această perioadă a clocirii și ouatului faunei cinegetice aflată în terenurile învecinate municipiului Calafat sau a satelor sau comunelor învecinate, precizăm că nu vom răspunde acestor atacuri provocatoare, pline de ură și de îndemnuri la nerespectarea legislației în vigoare și că ne rezervăm dreptul de a răspunde doar dacă vom fi întrebați de către organele competente, fapt care până în prezent nu s-a întâmplat și sunt foarte puține șanse să se întâmple, atât timp cât în localitațile respective nu există servicii de ecarisaj și nici nu se întreprind acțiuni în acest sens, iar legile în vigoare ce prevăd obigațiile deținătorilor de animale nu sunt respectate sau aplicate de către aceleași organe competente”, se arată în comunicatul emis de Asociația Vânătorilor și Pescarilor „Cocosarul”. 
În plus, reprezentanții vânătorilor au explicat faptul că anunță periodic aceste campanii de îndepărtare a animalelor fără stăpân de pe fondul de vânătoare. Aceștia acuză și lipsa de comunicare cu asociațiile iubitorilor de animale, precum și modalitatea de prezentare a subiectului în presă. 

“În ce privește articolele din presă sau postările despre câini găsiți împușcați cu ocazia acestor acțiuni organizate și perfect legale, facem doar precizarea că evenimentele sunt prezentate într-un mod mincinos și cu efect lacrimogen și că orice acțiune în vederea combaterii dăunătorilor vânatului s-a făcut și se va face în continuare conform legislației în vigoare”, se arată în același comunicat. 

Moartea câinelui prin împușcare este însă cercetată de oamenii legii.

“Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere a unui animal cu intenție, fără drept și desfășoară acțiuni specifice de identificare a persoanei care a comis fapta. Se așteaptă și rezultatul necropsiei pentru a se stabili ce fel de armă a fost folosită”, a declarat Mihaela Gîrd, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Dolj.

Necropsia va avea loc mâine, la Direcția Sanitar Veterinară Dolj. 

 

Adauga comentariu