Varză dulce și proaspătă lângă friptura aburindă de miel, pe masa de Paște. Fermierii din Moțăței anunță că recolta din acest an este foarte timpurie și va ieși pe piață cu o săptămână înainte de marea sărbătoare

Cătălin Dascălu are 33 de ani și a crescut într-o familie de fermieri. Agricultor de o viață întreagă în Moțăței, tânărul a continuat tradiția familiei și a cultivat varză. Muncește alături de familia sa, iar rezultatele se văd în aspectul culturii.

Tocmai pentru că se depun eforturi imense și se fac investiții pe măsură, anul acesta prima recoltă este foarte timpurie.

“Nu este prima dată când recolta este gata destul de devreme, dar anul acesta vom reuși să ieșim cu ea pe piață înainte de Paște. Am mai scos varză la vânzare pe 27 aprilie, dar acum o să fie în piețe pe 20 aprilie. Este rezultatul muncii intense a întregii mele familii, parinții, fratele și cumnata. În plus, s-au făcut investiții serioase în solar, în fungicide și insecticide. Toate acestea ajută planta să se dezvolte rapid. Cred că am fi putut să avem gata și recolta din câmp, cea care crește în tunel, dar au fost câteva zile de îngheț care au ținut planta din creștere”, explică tânărul agricultor.

Toată varza pe care acesta o adună din solar va ajunge pe piața din Alba Iulia, acolo unde vinde de ani de zile.

“Fiecare dintre noi și-a creat un vad și mergem acolo unde știm că vânzarea merge mai bine. Ca în fiecare an, avem emoții cu prețul, dat fiind că importurile din supermarket sunt preferate de consumatori. Varza cu frunzele tari ca un cocean adusă din import se vinde cu 4 lei pe kilogram în lanțurile de magazine, astfel că noi, chiar dacă avem o varză proaspătă și dulce, nu putem să cerem mai mult de atât. Dacă o să o vând cu 3 lei pe kilogram la en-gross, mă declar mulțumit. Dacă pe toată recolta o să obțin 100.000 de lei, 60 la sută îi voi reinvesti într-un solar nou. Practic, rămân cu mai puțin de 40.000 de lei din care trebuie să asigur existența familiei”, susține Cătălin.

În aceeași situație sunt toți fermierii din zonă. Cu toții speră ca recolta timpurie să le aducă răsplata muncii unui an întreg.

Câștigători sunt clienții, cei care vor putea să se bucure de varză dulce și aromată pe masa de Paște.

 

Adauga comentariu