Vești proaste pentru Șimnicu de Sus! Licitație pentru apă și canal, anulată. Nici cu gazele nu o ”arde” prea bine

Primăria Șimnicu de Sus nu a reușit să colecteze suficiente cereri de la cetățeni pentru proiectul care prevede introducerea gazelor naturale în localitate. Pentru ca cererea de finanțare să fie eligibilă, autoritatea locală trebuie să atașeze la dosar cel puțin 1700 de cereri din partea locuitorilor, însă mai e nevoie de 300, susține primarul Cosmin Dumitru. 

Deși în urmă cu circa două luni primarul din Șimnicu de Sus spunea cu optimism că numărul de cereri depuse era ”deja foarte mare”, în prezent sunt, la un calcul simplu, doar 1.400 înregistrate. Poate și pentru că era în ajunul alegerilor locale, cu miză mare pentru câștigarea unui nou mandat în fruntea primăriei, pe care l-a și obținut. ”În Șimnicu de Sus există 5005 gospodării. Avem nevoie de minimum 1700 de cereri la dosar. Cu cât sunt mai multe, cu atât punctajul localității noastre crește”, preciza Cosmin Dumitru pentru Ziarul de Craiova, pe 24 septembrie a.c.. Termenul înaintat de primar era 5 octombrie 2020, pentru că ”până în noiembrie trebuie încărcate și transmis dosarul pentru finanțare”. ”Guvernul a anunțat că s-a dat drumul la POIM și primăriile pot să depună proiecte pentru rețeaua de gaze. Cererile de finanțare pe fonduri europene se depun până în noiembrie. În cazul acestui proiect se prevede obligatoriu ca branșamentele să fie gratuite, costurile să fie suporte în cadrul proiectului. Când se construiește rețeaua, se pun și branșamente”, mai explica Cosmin Dumitru în septembrie.

Mai este nevoie de 300 de cereri. Am luat avizele și se lucrează la studiul geodezic. Termenul de depunere a cererilor s-a prelungit până pe 17 decembrie”, a declarat, astăzi, primarul localității Șimnicu de Sus. 

Licitație anulată pentru rețeaua de apă și canal din primele șase sate

Cât despre rețeaua de apă și canal, situația este la fel de incertă, cel puțin în jumătate din comună. Proiectul pentru extinderea rețelei de apă și introducerea canalizării în primele șase sate componente s-a anulat, potrivit directorului Companiei de Apă Oltenia (CAO). 

Șimnicu de Sus este prins în proiect cu Ișalnița și cu Coțofenii din Dos. E un singur contract de lucrări pentru toate cele trei UAT-uri. Trebuie reluat totul, evaluări, licitație. O să mai dureze cel puțin cinci-șase luni cu toate procedurile. A venit o singură firmă, cu o ofertă de neacceptat”, a explicat Alin Șuiu, șeful CAO, pentru Ziarul de Craiova. Conform acestuia, e o problemă la nivel național cu ofertele depuse de fime. Nu numai că prea puține se înscriu la licitații, dar nici acelea nu au actele puse la punct, motiv pentru care sunt descalificate, iar licitațiile reluate. ”Și pe Craiova a fost anulată licitația, și pe Bechet unul dintre contracte s-a reluat, și pe Ghercești-Mischii”, susține conducerea CAO.

În privința celeilalte jumătăți a comunei, unde Primăria Șimnic are în derulare un contract pentru apă și canal, lucrarea este aproape gata, potrivit primarului Dumitru. ”Lucrarea este finalizată în proporție de 90%. În maxim trei luni urmează să recepționăm lucrarea și să o predăm la CAO”, declară Cosmin Dumitru. Doar timpul va arăta dacă afirmațiile primarului se vor adeveri sau se află încă sub influența campaniilor electorale. 

Adauga comentariu