Viceprimarul Șimnicului de Sus a preluat oficial atribuțiile primarului. Cosmin Dumitru și Jana Fulga au plecat de la conducere

Laurențiu Ifrim (foto cover), viceprimarul ales de Consiliul Local (CL) Șimnicu de Sus la sfârșitul lunii martie, a preluat, de astăzi, atribuțiile primarului. Prefectura a emis ordinul care constată încetarea mandatului edilului Cosmin Marius Dumitru, câștigat la alegerile din 2020. Înalta Curte de Casație și Justiție a României a hotărât, pe 11 martie 2022, să-i respingă acțiunea formulată împotriva Raportului de evaluare nr. 9014/G/II/16.03.2018 al Agenției Naționale de Integritate, având ca obiect nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților în care s-a aflat în perioada cât a fost viceprimar al comunei, respectiv între 2012 și 2016. 

Odată cu mandatul de primar s-a încheiat și cel de administrator public al Janei Fulga. Aceasta fusese numită pe funcție prind dispoziția primarului Dumitru, după ce, de asemenea, își pierduse mandatul de viceprimar din cauza incompatibilității. Legea prevede că durata contractului de management al administratorului public nu poate depăşi durata mandatului primarului în timpul căruia a fost numit. Codul Administrativ prevede , la Art. 160, că ordinul prefectului (privind încetarea mandatului ) poate fi atacat de primar la instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la comunicare (alin.9),  iar la alin. 10 se arată că instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii, caz în care procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă. Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9),  sau de la data pronunţării hotărârii instanţei, în condiţiile alin. (10).

Laurențiu Ifrim a fost ales viceprimar în urma votului din plenul CL Șimnicu de Sus la propunerea consilierilor de la PNL, Pro România și USR. Asta în condițiile în care Ifrim este membru PSD. Colegii săi de partid propuseseră alt nume, însă cu aportul propriului vot a obținut postul de viceprimar. Pe perioada exercitării de drept a atribuţiilor de primar, viceprimarul îşi va păstra dreptul de vot în cadrul consiliului local şi va primi o indemnizaţie lunară unică egală cu cea a funcţiei de primar. În noua postură pe care o are de azi spune că, în primul rând și de îndată, se va asigura că activitatea primăriei va deveni complet transparentă în relația cu cetățenii. 

Conform singurei declarații de avere disponibilă atât pe site-ul Primăriei Șimnic, cât și pe cel al Agenției Naționale de Integritate, completată în 2020 cu ocazia alegerilor locale, Laurențiu Ifrim deținea mai multe suprafețe de teren arabil pe raza localității Șimnic, cinci locuințe, dintre care patru în Craiova și una în Șimnicu de Sus. La vremea respectivă deținea și un autoturism BMW din 2007. 

Laurențiu Ifrim are 35 de ani, este căsătorit și are un copil. 

 

Adauga comentariu