“Victor Ciorbea nu este avocatul poporului, este avocatul ciumei roșii”, a punctat Eugen Tomac, președintele PMP, într-o vizită la Craiova. Partidul său vine și cu o soluție pentru rezolvarea problemei

Se înmulțesc vocile celor care cer revocarea lui Victor Ciorbea, actualul Avocat al poporului. După ce PNL a anunțat că va demara revocarea din funcție a Avocatului Poporului, și Partidul Mișcarea populară vine cu o propunere de modificare a legii în sensul unei mai ușoare revocări a ocupantului acestei poziții. 

Astfel, într-o vizită la Craiova prilejuită de inaugurarea sediului PMP Dolj, Eugen Tomac, președintele partidului,a  declarat că de săptămâna viitoare vor solicita ca legea privind organizarea și funcționarea instituției să fie modificată.

„Vom propune ca legea 35/1997 privind instituția avocatului poporului să fie modificată. La ora actuală, este aproape imposibil să îl revoci pe avocatul poporului. Iar faptul că această instituție atât de imortantă pentru statul român, de altfel, singura instituție care poate supune controlului constituționalității ordonanțele date de Guvern, și-a pierdut menirea de instituție care reprezintă interesele tuturor cetățenilor și a devenit o anexă a PSD. Victor Ciorbea nu este avocatul poporului, este avocatul ciumei roșii. Nu mai încape nicio îndoială, iar comportamentul său din ultimele zile, demonstrează cât se poate de clar că acest om, pur și simplu, a confiscat această instituție și a pus-o la dispoziția lui Liviu Dragnea.”, a declarat Tomac. 

Tomac a dat exemplu și de o situație în care Victor Ciorbea nu a acționat conform atribuțiunilor sale. 

“A fost o situație care a ținut de referendumul de pe 6 și 7 octombrie. Noi am avut o dispută cu Guvernul pentru că PSD-ul ne-a desființat grupul parlamentar din Senat și, prin ordonanță, s-a trecut în mod expres că vor avea membri în birourile electorale și membri în secții doar partidele care au grupuri în ambele camere. Și am cerut Avocatului poporului, eu am discutat cu domnul Ciorbea, să conteste la Curtea Constituțională ordonanța respectivă, exact pe acest articol pentru că este neconstituțional. Nu a contestat-o.”, susține Eugen Tomac.

În acest moment, legea prevede că revocarea se poate face doar dacă se întrunește în ședință comună plenul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, în baza votului majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

 

Adauga comentariu