(VIDEO) Acțiune de amploare pentru salvarea unei bucăți de istorie. Ce se va întâmpla cu ultimul și cel mai vechi stâlp de iluminat din Craiova ce are imprimat pe el vechea stemă a orașului

Acțiune de amploare a Primăriei Craiova și Muzeului Olteniei în această dimineață pentru salvarea ultimului și celui mai vechi stâlp din oraș. Este vorba de un stâlp vechi din secolul XIX, ce are imprimată pe el stema veche a Craiovei, stemă ce era îngropată în pământ. Angajații au săpat în jurul stâlpului până când au ajuns la adâncimea care le-a permis să-l scoată.

În imaginile surprinse se vede clar cum, cu grijă, stâlpul este ridicat și manevrat printre firele de electricitate. Acțiunea vine în urma sesizării făcute de administratorii paginii Monumentalist care se ocupă cu cu salvarea acestor bucăți de istorie. 

"L-am identificat. Mai sunt stâlpi vechi în oraș din secolul XX dar asta este singurul și mai vechi, din secolul XIX. Acest stălp a rămas intact de la începuturile electrificării orașului Craiova. Stâlpul este produs la Atelierele Metalurgice Pierre Keilhauer din București, fiind comandat de către Primăria Municipiului Craiova pentru "Usina Electrică" în anul 1897. Pe acest stâlp turnat în fontă apare vechea stemă a orașului Craiova reprezentată prin imaginea Sfântului Dumitru. Stema era îngropată în pământ. Există probabilitatea ca acest stâlp să fie comandat pentru Jubileului celor 25 de ani de domnie a regelui Carol I în anul 1891, fiind folosit ca iluminator pe gaz și apoi să fie convertit în stâlp electric.", a declarat Dragoș Andreescu, monumentalist.

Mai departe, stâlpul va fi preluat de Muzeul Olteniei care se va ocupa de restaurarea lui. 

"Noi, Primăria, ne-am ocupat să-l ridicăm din locul identificat. Am executat totul cu grijă pentru ca era între firele de electricitate. Mai departe, în funcție de analiza făcută de Muzeul Olteniei, intenționăm să-l ducem în fața primăriei ,dacă vorbim de un stâlp de electricitate cu gaz lampant, iar dacă nu, îl vom amplasa în centrul vechi.", a declarat Lucian Prejbeanu, consilierul primarului Mihail Genoiu.

 

Adauga comentariu