(VIDEO) Când în sfârșit Doljul poate sorta gunoiul la Mofleni, nu prea are cu cine. Angajații fug din post

Stația de sortare a deșeurilor de la Mofleni, care asigură procesarea deșeurilor reciclabile colectate din întregul județ, a devenit operațională începând cu 1 aprilie 2022. Investiția s-a ridicat la 10 milioane de euro și aparține Consiliului Județean (CJ) Dolj, fiind realizată în cadrul proiectului cu finanțare europeană pentru crearea Sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID).

22 de unități administrativ-teritoriale aduc deja deșeurile reciclabile aici, iar pentru restul urmează să fie adoptate hotărâri de consiliu local, pentru ca gunoiul să poată fi preluat. În cele trei zile de când a fost dată în funcțiune, în stație au fost sortate 50 de tone de deșeuri. Activitatea a fost realizată cu 20 de angajați, cât are în prezent obiectivul. Se lucrează într-o singură tură, însă, potrivit conducerii Direcţiei Judeţene de Servicii Publice şi Utilităţi (DJSPU) Dolj, va fi nevoie de aproape 100 de angajați când Stația va procesa gunoiul reciclabil la capacitatea maximă, de 141 tone pe zi, respectiv 44.000 tone pe an. Însă, muncitorii sunt greu de găsit, dar și de păstrat. Potrivit directorului Aurel Dincă, până acum au fost organizate de șase ori concursuri pentru angajare. La ultimul, pentru ocuparea a 12 posturi de muncitori calificați și necalificați, dintre cele 8 persoane care au fost admise și cu care s-a semnat contractul de muncă s-au mai prezentat la serviciu doar 4.

De la 1 aprilie am procesat aproximativ 50 de tone de deşeuri reciclabile. La volumul total, ar fi nevoie de 98 de angajaţi, în prezent având în jur de 20. Deocamdată, avem o singură tură, dar în momentul în care se va ajunge la capacitate maximă vom trece la un program zilnic până la ora 23:00. E destul de dificil cu forța de muncă. Puțini oameni se prezintă la concurs și dintre aceia, deși au semnat contractele, o parte nu s-a mai prezentat. Nici măcar nu anunțat că nu mai vin”, spune directorul DJSPU Dolj, Aurel Dincă.

Salariul net al unui muncitor necalificat este de 1.800 de lei, iar al unuia calificat este de 2.200 lei. Ambele categorii beneficiează și de normă de hrană de 200 de lei. (AICI pot fi urmărite anunțurile de angajare). Mai jos puteți vedea activitatea de sortare a deșeurilor de către muncitori.

Fluxul operațional al instalațiilor a fost prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment de presă. Dezvoltarea celor două stații, de sortare și de compostare, de la Mofleni reprezintă unul dintre cele 7 contracte semnate în cadrul proiectului SMID, în valoare de peste 53 de milioane de euro, această componentă ajungând la aproape 10 milioane de euro.

Marcăm un pas important pe care am reușit să-l facem prin operaționalizarea acestei stații de sortare a deșeurilor reciclabile de la Mofleni, care va fi gestionată de către Direcția Județeană de Servicii Publice și Utilități, din subordinea CJ Dolj. Absolut toate materialele care sunt sortate aici urmează a fi valorificate către reciclatorii finali. Este cea mai mare stație din Oltenia și are o capacitate de procesare de 140 de tone pe zi. Colectarea selectivă reprezintă una dintre prioritățile noastre și ne dorim ca, alături de operatorul privat care se ocupă de acest serviciu, să creștem anual procentul materialelor care sunt recuperate și ulterior reciclate“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Procesarea deșeurilor reciclabile devenise stringentă pentru autoritățile doljene. În toamna anului trecut, ADI ECODOLJ a modificat contractul cu Iridex încheiat în 2018 pentru ca societatea să poată sorta gunoiul reciclabil la punctul său de lucru de la Malu Mare, pentru că Stația de Transfer și Sortare Goicea era subdimensionată și nu mai făcea față cantității de deșeuri reciclabile preluate din județ, iar cea de la Mofleni nu era funcțională. ”Apreciem faptul că se impune posibilitatea realizării activității de sortare la punctul de lucru al operatorului din localitatea Malu Mare, jud. Dolj, ca o soluție de avarie și temporară până la darea în operare a Stației de Sortare de la Mofleni-Craiova”, argumenta ADI ECODolj. 

Deși stația de sortare Mofleni a fost terminată în 2017, abia luna acesta a devenit operațională pentru că ”până în prezent, au fost parcurse o serie de proceduri: avize de mediu, studii de impact, studii privind sănătatea publică, la care se adaugă recrutarea și instruirea personalului sau contractele cu terții”, au explicat reprezentanții CJ Dolj

În cadrul proiectului privind crearea SMID, implementat de CJ Dolj cu finanțare europeană, au fost construite 4 stații de transfer al deșeurilor (Calafat, Filiași, Dobrești și Băilești), 2 stații pentru compostarea deșeurilor biodegradabile (Calafat și Mofleni – Craiova), precum și stația de sortare a deșeurilor reciclabile, care a fost dimensionată pentru o capacitate de prelucrare de 44.000 de tone pe an.

 

Adauga comentariu