(VIDEO) Cartierul intoxicat cu fum. În timp ce afacerile cu fier vechi merg strună, autoritățile închid ochii la o practică ilegală ce a transformat o zonă a orașului într-un focar de mizerie, cu aer irespirabil

Cartierul Popoveni și o parte a Bulevardului Râului sunt zone cu adevărat fierbinți ale Craiovei. Acolo funcționează de ani de zile centre de colectare a fierului vechi, unele mai legale, altele mai puțin. Doar că pe lângă activitatea de colectare a deșeurilor din fier, o parte dintre locuitori se ocupă și cu practici ilegale ce le transformă viața vecinilor într-un iad. În încercarea de ea extrage fierul sau sârmele din aliaje valoroase ce se găsesc în diferite component auto sau în electrocasnice, țiganii le dau foc în fiecare seară. 

Astfel, cum începe să  apună soarele, fumuri groase și înecăcioase se ridică din curțile celor care strâng fierul vechi pentru a-l valorifica. În timp ce țiganii sfidează legea, alți locuitori din zonă se plâng că nu mai pot să suporte aerul irespirabil.


“Toți cei care locuim în această zonă am ajuns la limita suportabilității. Nu putem să ieșim în curte pentru că aerul ne sufocă, nu putem să ne punem rufele la uscat pentru că prind un miros îngrozitor. Mirosul pătrunde și prin geamurile închise ale casei, astfel că nici nu poate fi vorba de aerisirea locuinței. Degeaba stăm în Craiova dacă trăim în condiții de zonă industrială.”, se plânge unul dintre locuitorii din zonă.


În plus, în perioada în care focurile se pornesc, fumul gros îngreunează și traficul de pe Bulevardul Râului. Chiar dacă toate aceste probleme sunt semnalate de ani de zile, nimeni nu a luat niciodată măsuri împotriva celor care fac focurile ilegale.

“Am obosit să sunăm la 112 să reclamăm posibilitatea de extindere a focurilor către casele noastre. Ne trimit la Telefonul Cetățeanului. Am făcut zeci de sesizări către Primărie și degeaba. Nu mai știm unde să ne adresăm pentru că peste tot ni se închid ușile în nas.”, explică Gabriel, unul dintre craiovenii ce locuiesc în cartierul Popoveni.

Realitatea este că nicio instituție nu a luat măsuri care să ducă la dispariția fenomenului, astfel că țiganii își fac de cap și își continuă nestingheriți activitățile. 
În timp ce reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au transmis că nu pot interveni pentru stingerea focurilor atâta timp cât nu este vorba de un incendiu scăpat de sub control, alte instituții aruncă unele pe altele competența de a interveni.

“O să trimitem Corpul de control al Primăriei pentru a vedea ce se întâmplă în zonă, apoi vom sesiza Garda de Mediu pentru a-i sancționa pe cei care poluează.”, a declarat Adrian Cosman, viceprimarul Craiovei. 

Garda de Mediu recunoaște că zona este supusă unei poluări periculoase, dar spune că nu are cum să intervină.

“Eu știu cum stau lucrurile acolo, că fumul ăla este urât mirositor, înecăcios și le creează probleme celor care locuiesc în zonă, dar important este să se intervină pentru stoparea fenomenului, nu să îi amendeze Garda de Mediu. Acolo trebuie să meargă Primăria, Poliția, pompierii, toți cei care trebuie să tabilească că e ilegal să se facă focuri necontrolate. Garda de Mediu, ca să dovedească poluarea, trebuie să facă determinări, analize ale aerului. Ori noi nici nu avem laborator ca să putem face aceste determinări. Cum să îi amendez dacă nu pot dovedi poluarea?”, se întreabă retoric Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj.

În acest fel, un fenomen scăpat de sub control, le dă liber țiganilor din Popoveni să încalce orice prevedere legală fără teama vreunei sancțiuni. 

 

Comentarii

MInodora

17.11.2018 15:28

cum se vad tiganii care o fac de foame dar depozitele mari inclusiv ala de la termo cara a inecat craiova

Vladia

18.11.2018 10:19

Este adevarat ca zona in cauza este puteenic poluata, dar de ce va exprimati atat de ciudat?
" Tiganii" si " ceilalti locuitori" ! Parca am fi in secolul trecut. Astfel de discriminare ar face, cu siguranta, obiectul unei convocari in fata unui judecator, intr-o "altfel de tara" .

Adauga comentariu