(VIDEO) Cea mai frumoasă casă din Craiova aparține unui fost primar al orașului. Palatul "Vorvoreanu", actualul sediu al Mitropoliei Olteniei, este o construcție impunătoare. Nu poate fi vizitată însă

Actualul sediu al Mitropoliei Oltenia este, în opinia munumentaliștilor, cea mai frumoasă și valoroasă casă din Craiova. Palatul "Vorvoreanu", așa cum este cunoscută construcția, se află în centrul Craiovei, la doar câțiva pași de centrul istoric al orașului.


Palatul are o istorie aparte în spate. Este locul în care acum mai bine de 100 de ani, Gogu Vorvoreanu iși punea temelia reședinței de familie. Construcția realizată cu gust, din materiale scumpe, a fost proiectată și ridicată de cei mai iscusiți și talentați meșteri. Grandiosa casă a fost ridicata la începutul secolului XX de arhitectul Dimitrie Maimarolu, în stil reanascentist, fiind plină de viață și de culoare.


Vorvorenii au ajuns pentru prima dată în Oltenia în secolul al XVIII-lea și au reușit într-un timp foarte scurt să ajungă printre cele mai importante familii din Craiova. 


Gogu Vorvoreanu (1840-1911) a fost pe rând primar al Craiovei, președinte de Consiliul Județean, deputat, membru al Curții de Apel Craiova, membru al Partidului Liberal. A fost căsătorit cu Polina Vrăbiescu, cu care a avut nouă copii, trei băieți și șase fete.


 Pe 24 ianuarie 1911 trecea în neființă Gogu Vorvoreanu. Înmormântarea a avut loc pe 27 ianuarie 1911, slujba fiind tinută la Biserica "Vorvoreanu".
Familia Vorvoreanu a lăsat în urmă o avere imensă. Pe lângă numeroase moșii în țară, rămâneau în Craiova nu mai puțin de nouă case, printre ele aflându-se și actuala reședință a MItropoliei Olteniei, șase locuri de casă în Corabia, Fabrica de frânghii de la Craiova..


Ulterior morții lui Gogu Vorvoreanu, palatul a fost transformat în sediul comandamentului german, trupele germane ajungând în Craiova între 1916-1918. Lucrurile au rămas însă neatinse. 


Polina, soția lui Gogu Vorvoreanu se stingea și ea în 1944.


În timpul regimului comunist, palatul a fost naționalizat, iar bunurile și terenurile familiei au fost confiscate. După mai multe demersuri făcute de reprezentanții Arhiepiscopiei Craiovei către Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România, grandioasa clădire a trecut în proprietatea bisericii care dădea la schimb atunci Casa Băniei. În 1975 se hotăra ca Palatul "Vorovoreanu" să devina sediul Mitropoliei Olteniei, fiind sfințit și dat în folosință. 
Înalt Preasfințitul Părinte Irineu a reușit ulterior transferarea definitivă și irevocabilă a clădirii și terenului aferent în patrimoniul Arhiepiscopiei Craiovei.


În Palatul Vorvoreanu, actualul sediu al Mitropoliei Olteniei locuiește în prezent Mitropolitul Olteniei, Irineu. Mitropolia Olteniei nu poate fi vizitată.

Sursa: Mitropolia Olteniei, Oltenia Mea, Monumentalist, Monumente Oltenia, Aqua System

Adauga comentariu