(VIDEO) “Diaspora votează, diaspora contează”, este mesajul unor tineri, plecați la studii peste hotare. România este ”acasă” doar în vacanță

Românii din Diaspora votează la foc continuu în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidențiale care se desfășoară între 22-24 noiembrie.

Este cazul și unor tineri olteni plecați de câțiva ani în Anglia, acolo unde și-au dorit să-și termine studiile. Vor o viață mai bună, iar în străinătate au realizat c-o pot avea. S-ar întoarce acasă, în România, doar dacă s-ar schimba ceva. Au mers la vot și-n primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și ieri după-amiază. Au votat cu cap, pentru viitorul altora în România.

Andrei este student la Swansea University, din Țara Galilor, Regatul Unit. E plecat de acasă, din Oltenia, de doi ani. Vrea să termine facultatea și să facă un master la Londra, nu la Craiova, Timișoara sau București. E tânăr, are 20 de ani și tot viitorul în față. Asta o spune și el printr-o scrisoare adresată tuturor românilor.

Dragă Românie, dragi români,

Sunt tânăr, am 20 de ani și tot viitorul în față, 2 ani trecut-au deja de când îmi trăiesc viața pe meleaguri străine, e frumos aici, sunt protejat, sunt condiții, este educație, dar parcă lipsește mereu ceva, acel ceva e România. 

Mă doare să știu că viitorul meu, cel mai probabil îl voi petrece tot aici din câte se pare, mă doare să văd că românul votează aparențele sau mai rău incultura. Anul acesta, trebuia să plătim factura la gazele din 10 August, nu să dăm bacșiș ”chelnerilor” care ni le-au oferit ca pe cocktail.

Spunea cineva, că România frumoasă și dinamică s-a mutat în afară și avea dreptate, îmi scriu mii de prieteni și cunoștințe că se vor muta și că e inacceptabil așa ceva, să le spun să nu o facă? Să le iau bucuria unui trai decent, doar pentru a rămâne în România?

Nu de mult am primit răspuns de la guvernul britanic că îmi oferă  rezidența aici, peste 5 ani pot aplica și pentru cetățenie, sună palpitant nu? Tentant, nu? Pot oricând să las totul în spate și să îmi fie bine, să nu mă mai doară capul, dar nu o fac!

Să mă întorc în România, unde dacă sunt agresat, agresorul scapă și eventual primește si premiu? Să mă întorc, ca pe oriunde mă mișc să dau șpagă ca altfel ”nu merge”? Să mă întorc în România unde mori în spital? Nu mulțumesc, nu așa!

Mă adresez românilor și atât le spun : Lăsați mințile tinere să conducă România, lăsați tinerii să se întoarcă acasă în prosperitate. Ați avut 30 de ani, PNL, PDL, PSD , toți prieteni intre ei și la TV adversari, toți boșorogi, care și-au aranjat pe viață și odraslele și cinci generații înainte, iar ai voștri copii muncesc prin străini!

Până când ne vom revedea, România...”

Până când va revedea România, Andrei și prietenii lui au mers la vot. 

“Trebuie să tragem tare, nu avem încotro. Oamenii ca noi trebuie să se zbată...”, ne-a spus Andrei Predi.

Ca Andrei sunt mulți tineri. Plecați singuri sau cu familii, în țări străine, care mai apoi au devenit “acasă”. Le e dor de România, unde mai vin doar în vacanță. Țările străine au adoptat mulți români. Oameni care ar fi putut avea un loc mai bun printre noi, la ei acasă.

Adauga comentariu