(VIDEO) Ei sunt cei 9 pompieri din Dolj care au fost în misiunea de stingere a incendiilor din Grecia!

Căpitanul Adrian Aurelian AREȚU, plutonierii adjutanți șefi Ion Daniel HARAND, Gheorghe MARIN, Ionuț-Alin PASCU, Costină MORUGĂ, Florin STĂNESCU, plutonierul adjutant Daniel DIACONESCU și plutonierii Mihai ANDREI și Sebastian POPESCU sunt cei 9 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj care s-au oferit voluntar și au fost selectați să participe în misiunile de ajutor pentru stingerea incendiilor din Grecia. În luna august, timp de zece zile, pompierii i-au ajutat pe colegii eleni să oprească flăcările care au mistuit vegetația aprinsă, în urma activării Mecanismului European de Protecție Civilă, prin care Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile elene.

Doi dintre pompierii care au fost în Grecia au puțin peste 20 de ani: Mihai Andrei (22 de ani) și Sebastian Popescu (23 de ani). Azi au mărturisit că pentru ei a fost cea mai grea și complexă misiune de care au avut parte până acum. Însă la fel a fost și pentru ”veteranii” echipei, care, la rândul, lor au povestit că nici ei nu s-au mai luptat cu incendii de asemenea amploare, deși acțiunile la care au participat până acum, acasă, au fost numeroase și diverse.

A fost o misiune grea, interesantă, ceva unic pentru noi, aflați la început de carieră”, a mărturist plt. Sebastian Popescu. ”Cum a spus și colegul meu, a fost o misiune grea, obositoare. Mediul înconjurător a fost nou, diferit de ceea ce este la noi”, l-a completat plt. Mihai Andrei.

Nu cred că pot să descriu în cuvinte exact cum a fost... A fost emoționant. Dar, în primul rând, a fost o onoare pentru noi să fim selectați să participăm și să mergem acolo. Am văzut flăcări imense, focuri foarte mari, pe care nu știu dacă puteam să le văd în cariera mea în țară. Modul de acțiune și colaborarea cu pompierii greci a fost extraordinară. Modul de operare și tehnica sunt aceleași ca la noi și la fel de pregătiți pompierii. Ne-au primit extraordinar de bine atât ei cât și locuitorii”, a afirmat comandantul plutonului, căpitanul Adrian Arețiu, care a avut sarcina asigurării serviciilor medicale de urgență. Potrivit acestuia, echipa sa nu s-a aflat în situații limită, singurele dureri resimțite de colegii săi fiind cele de picioare. ”Nu am avut oameni răniți în echipă. Cel mai mult ne-am confruntat cu bătături la picioare. Fiind mediu muntos și stâncos, au apărut probleme la bocanci”, a declarat cpt. Andrei Arețu.

Astăzi, cei nouă pompieri au primit felicitări de la președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, și subprefectul Flavius Sirop, aceștia oferindu-le diplome și plachete onorifice din partea celor două instituții.

„Privim cu admirație tot ceea ce pompierii noștri au făcut în Grecia, țară grav afectată de incendiile de pădure din această vară. Știu că a fost o misiune dificilă, că s-au confruntat cu un teren pe care nu îl cunoșteau, dar și cu o amploare deosebită a incendiilor, pe care nu au întâlnit-o la noi în țară. Mă bucur și apreciez faptul că pompierii doljeni au făcut față cu brio acestei provocări, îndeplinindu-și datoria în mod remarcabil. Consiliul Județean Dolj și Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Oltenia» au un parteneriat de tradiție. Multe dintre autoutilitarele pe care le dețin, dar și echipamentele cu care se intervine la evenimente sunt achiziționate de instituția noastră prin proiecte implementate cu ajutorul fondurilor europene. Continuăm pe această linie și vreau să anunț faptul că demarăm achizițiile pentru unitatea de pompieri pe care o înființăm lângă Aeroportul Internațional Craiova – o bază modernă, care va deservi întreg județul. Anul trecut, am început un demers, în colaborare transfrontalieră cu autorități din Bulgaria, demers pe care îl dezvoltăm în comun cu ISU «Oltenia» și cu Inspectoratul de Jandarmi Județean «Mihai Bravul». Inițiativa vizează achiziționarea de echipamente speciale pentru stingerea incendiilor de pădure. Noi rămânem deschiși acestor parteneriate menite să îmbunătățească infrastructura de intervenție în situații de urgență“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Potrivit inspectorului șef al ISU Dolj, col. Bogdan Vlăduțoiu, pompierii nu au fost recompensați financiar pentru misiunea din Grecia. Aceștia și-au primit, ca în mod obișnuit, salariul.

 

 

 

Adauga comentariu