Revoltă la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, după ce 126 de persoane au fost confirmate cu Coronavirus. Personalul medical a ajuns la capătul puterilor, mai ales că, spun surse din interior, nimeni nu pare să fi luat măsuri adecvate pentru ca un focar, cu 24 de persoae infectate, depistat în data de 24 iulie, să fi fost ținut sub control. Ieri, numărul infectaților era de 100 în rândul pacineților și de 26 în cel al angajaților.
”Situația este foarte gravă și complicată. Personalul stă în camere în care au stat și stau bolnavii pozitivi. S-au contaminat toate fetele (asitente medicale, infirmiere n.r.). Sunt cărate zilnic la spital, cu izoleta. Unele de acasă, unele din câmpul muncii. O fată a cedat psihic și și-a dat demisia. Bolnavii, săracii, s-au contaminat unii de la alții, iar acum sunt cu zecile. Stau în camere bolnavi pozitivi cu bolnavii negativi. Recoltarea de probe se face la 14 zile, timp în care unele fete (angajate n.r.) stau în familie, și nu știu dacă sunt sau nu pozitive, iar altele vin la serviciu, stau printre bolnavi si sunt pozitive”, a mărturisit pentru Ziarul de Craiova, sub protecția anonimatului, o asistentă medicală angajată în cadrul Căminului.
Reprezentanții Prefecturii Dolj susțin că imediat ce au apărut primele cazuri, beneficiarii au fost transportați la spital și, ”împreună cu medicii de la Infecțioase s-a decis tratarea în incinta căminului”.
”S-a dat o notă internă, ca personalul să fie închis cu bolnavii, prin rotație, 7 zile, apoi s-au sucit și ne-au închis 14 zile. Am rămas fără personal de îngrijirie din cauza faptului că ne-au dat numai halate și măști neconforme. Colegele plângeau și refuzau să mai intre la bolnavi de frica bolii și a izoletei. Erau amenințate și pusă presiune pe ele, că dacă se mai plâng, să plece, că vin altele și le înlocuiesc. Sunt foarte multe infirmiere internate în spital sau în izolare la domiciliu. Zeci! E clar că toate ne vom infecta. Nu sunt trasee conforme, nu sunt materiale conforme. E o chestiune de moment până vom fi toate în spital”, mai mărturisește angajata azilului.
Asistenta mai spune că probele sunt recoltate de colege de-ale sale ”care nu au nicio treabă cu recoltatul probelor. Nu au fost instruite”. Potrivit sursei noastre, persoana însărcinată să gestioneze situația Covid-19 în cadrul Căminului este dr. Laurenția Panduru, coordonator medical. Ea este cea care a dispus toate măsurile privind Covid-19. ”Dr. Panduru este principalul vinovat, din punctul meu de vedere. Personalul tura 1, de 14 zile a intrat în serviciu, nu au știut dacă sunt pozitive sau negative (asistentele și infirmierele n.r.) și altele au plecat acasă. Bolnavii covid au fost lăsați la Cămin. Li s-a dat Paracetamol. Au fost lăsați pe același loc cu bolnavii negativi. Toți s-au contaminat. De pe toate etajele, împreună cu personalul. Au făcut ultimul etaj, etajul 4, așa-zis etaj covid. Ce au considerat ei să rotească personalul și l-au rotit. I-au contaminat pe toți. Mi-e frică să mă reîntorc la serviciu”, explică asisenta de la Căminul pentru Persoanele Vârstnice Craiova. Medicul Laurenția Panduru nu a răspuns la telefon, deși a fost sunată în repetate rânduri, pentru a-și expune punctul de vedere.
Sursa noastră mai spune și că pacienții au fost lăsați să iasă din azil: ”Vor să dea vina pe personal, că a venit contaminat. De fapt, ei poartă vina, pentru că au lăsat bolnavii să iasă din unitate, pe poartă, să meargă la piață sau în magazine. Aparținători fără teste au fost lăsați să intre în contact cu bolnavii. Pile la care s-a trecut cu vederea”.
”Viața noastră este un calvar. Nu putem merge la părinți. Nu putem merge într-un magazin. Soților le e frică să mai stea cu noi că, poate, suntem contaminate. Nouă ne e frică să stăm cu ei că poate suntem contaminate și le dăm boala. Copiii nu ne mai cunosc. Ne-au anulat concedii, iar conducerea stă mai mult plecată decât la serviciu. Asistentele, infirmierele și îngrijitoarele de curățenie, un medic pe tură, asistenții sociali și de la recuperare sunt închiși. Restul circulă liberi, ca păsarile cerului. Fetele (asistente, infirmiere n.r.) au intrat în grevă, pe etaje. Bolnavii aceia sunt clar neîngrijiți corespunzător în perioada asta. Pentru că le este frică să mai intre la ei, să se contamneze. Pentru că nu, nu sunt asimptomatici toți, așa cum se spune. Unii au febră, tușesc”, acuză angajata căminului.
În ceea ce privește ”grija” autorităților, problema este... simplă. DSP a transmis azi un comunicat de presă cu cifrele problemei, după ce s-a aflat public despre acest focar, iar jurnaliștii au cerut insistent informații în acest caz. Comunicatul DSP a fost trimis de Prefectura Dolj cu precizarea că reprezentantul guvernului în teritoriu ”a solicitat din prima clipă ca DSP Dolj să monitorizeze focarul, zilnic epidemiologi de la DSP Dolj au mers la Cămin, iar personalul a fost instruit”. Atunci, cum de s-a ajuns aici? Cât despre Primăria Craiova, în subordinea căreia se află Căminul pentru Persoane Vârstnice, și căreia i-a fost adresată o solicitare pentru un punct de vedere, după zero cuvinte răspuns am primit mesajul: ”Revenim”. Mă iertați că îmi permit să fac o observație: ca să revii trebuie ca mai întâi să pleci de undeva. Dar, Primăria Craiova e surdă, mută și oarbă prefăcută! Directorul Căminului, Valentin Giurcă, este în concediu. La poarta instituției a ieșit o angajată ca să discute, chipurile, cu presa (vezi video de mai jos). Prefectura Dolj a ransmis între timp că prefectul Nicușor Roșca va face declarații publice pe subiect la ora 14:00.
***
Informații oficiale transmise de DSP Dolj referitor la situația prezentată:
”În data de 24.07.2020 a fost depistat un focar în Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Unitatea funcţionează în două clădiri: una monobloc cu garsoniere, cu 2 scări de acces, 4 etaje şi o clădire cu 3 etaje.
Iniţial, au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid 19:
- 16 beneficiari din 270 rezidenţi
- 8 personal de îngrijire din 100 persoane
Ulterior, în urma testărilor repetate s-a constatat că focarul a evoluat, astfel
că la data de 12.08.2020, situaţia este următoarea:
Total cazuri confirmate: 126 (100 rezidenţi și 26 personal) din care:
- 45 beneficiari cazuri active
- 13 personal de îngrijire cazuri active
- 67 persoane vindecate
- 1 deces, rezident cu comorbidităţi
Toate cazurile au fost cu forme uşoare sau asimptomatice de boală, rezidenţii rămânând în centrul rezidenţial, unde li s-a asigurat îngrijire medicală de către personalul medical, angajaţi ai centrului, medici, asistenţi medicali şi dacă este cazul, tratament de specialitate, prioritate având cei cu simptome. Decesul a fost înregistrat, pe 29.07.2020, la un rezident în vârstă de 87 de ani cu multiple comorbidităţi.
Personalul de îngrijire pozitiv Covid 19 a fost izolat pentru evaluare clinică, paraclinică şi tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş din Craiova.
S-au dispus următoarele măsuri:
- S-a efectuat ancheta epidemiologică şi s-a monitorizat focarul permanent
- Carantinarea unităţii până la închiderea focarului
- Dezinfecţia tuturor spaţiilor
- Utilizarea corespunzătoare a echipamentului de protecţie de către personal
- Personal de îngrijire dedicat pentru rezidenţii pozitivi Covid19
- Triajul epidemiologic zilnic al personalului de îngrijire
- Monitorizarea zilnică a stării de sănătate a rezidenţilor care nu sunt infectaţi cu virusul SARS COV 2.”
Foto interior Căminul de bătrân din Craiova: gândaci și mizerie!
Adauga comentariu