(VIDEO) Imagini spectaculoase din interiorul primei stații de pompare a apei din Craiova. Este cea mai frumoasă construcție industrială din oraș

Așa arată prima stație de pompare a apei din Craiova. De o frumusețe aparte, clădirea a fost construită în 1909 de către William Heerlein Lindley. 
Are un aspect neoromânesc și două foișoare la intrare.


Este cea mai frumoasă constrcuție îndustrială din Craiova și deține în interior aparatura originală intactă,  aparatură cu care se lucra acum mai mult de 100 de ani pentru aducerea apei în oraș.


Clădirea aparține Primăriei Craiova, dar este în administrarea și paza Liceului Constantin Brâncuși. După ce s-au plimbat cheile fostei stații de la liceul la Primărie, pe la Compania de Apă și tot așa într-un final s-a decis rămânerea ei în administrarea liceului.


"Înainte de 1989 a fost o fermă a liceului în zonă și pe teritoriul fermei este și această clădire. Noi împreună cu cei de la Direcția de Patrimoniu am început demersurile pentru clasificarea ei ca monument istoric pentru a putea ulterior să o reabilităm. Sunt costuri foarte mari altfel, nu ne permitem nici noi nici Primăria Craiova.  Între timp am mai curațat și am mai întreținut aparatele. E o problemă acolo cu acoperișul. Vrem să o transformăm în muzeu școlar, am avut un proiect mai vechi, dar la un moment dat a intervenit Compania de Apă care a spus că se ocupă ea de clădire să o facă muzeu al apei, a renunțat apoi la idee și a revenit la noi. Este o construcție foarte frumoasă pentru vârsta pe care o are", a delcarat Laurentiu Puicin, director Liceul "Constantin Brancusi".

https://www.youtube.com/watch?v=yT2c4x9owbk&fbclid=IwAR2peQCMdfWdxUAHQMHRZmMkO-J5iNwinPJxBKwPW5pxWC7gqpKMyth7Eh8

"Pentru realizarea proiectului, la 4 aprilie 1904, Camera Deputaţilor a autorizat oraşul Craiova să contracteze un împrumut de 3.400.000 lei pe termen de 40 ani, iar Primăria locală a înfiinţat o contribuţie comunală în folosul oraşului pe valoarea locativă a tuturor proprietăţilor de 2-6 %. Serviciul de construire a sistemului alimentării cu apă a oraşului, înfiinţat la 1 iulie 1904, a solicitat licitaţii pentru toate materialele şi lucrările necesare materializării planului elaborat de Lindley. În anii 1905-1907 s-au ţinut licitaţiile la care au participat firme şi societăţi din cele mai industrializate ţări ( Belgia, Germania, Austria, etc.) şi au început şi primele lucrări. Până la 30 octombrie 1908 se terminaseră lucrările de construire a rezervorului de la şoseaua spre Bucureşti de firma C. Bardeli din Craiova şi cantoanele de la Bădoşi, Malu Mare şi Balta Verde . Lucrările de captare de la Gioroc, începute de Serviciul Apelor sub direcţia W.H. Lindley în 1908, au fost terminate în anul 1911 pentru 4100 mc/zi . Primele măsurători ale debitului de apă adusă la Craiova au fost făcute la 9 octombrie 1910, consemnându-se 4170mc/zi. În anii 1913-1914, în cea mai mare parte, proiectul Lindley a fost concretizat. În acest fel se încheia cea dintâi lucrare de alimentare cu apă a oraşului Craiova dintr-o sursă exterioară teritoriului său", scrie Monumentalist.

Sursa foto, video Facebook Monumentalist

 

Adauga comentariu