(VIDEO) Percheziții ale agenților Secret Service din SUA și ale DIICOT au avut loc în Craiova și mai multe orașe din țară. Criptomonede au fost indisponibilizate pentru prima dată în România

A fost desfășurare de forțe impresionantă în Craiova, București, Cluj și alte orașe din țară, la domiciliile unei grupări de români care sunt bănuiți că au fraudat mai mulți cetățeni americani. Se presupune că, prin fraudă informatică și spălare de bani, romanii au prejudiciat mai mulți cetățeni americani cu o sumă evaluata la 34 milioane de dolari.

Cercetările au arătat faptul că activitatea infracțională a persoanelor implicate ar fi debutat în anul 2016. Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului ar fi postat anunțuri cu marfă care, în realitate, nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate, inexistente.

În baza unei solicitări transmise de Serviciile Secrete Americane, peste 100 de polițiști din cadrul BCCO, sub coordonarea DIICOT, dar și agenți americani au descins la 27 de adrese din întreaga țară. Au fost ridicate mai multe persoane, iar 18 tineri au fost conduși la sediul DIICOT Craiova și Cluj.

Pe numele altor 14 persoane existau mandate internationale de arestare și urmează să fie extrădate în Statele Unite ale Americii.

În premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari. În plus, au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unități centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF.

Prin intermediul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul D.C.C.O., au fost puse în aplicare ordonanțe de instituire a sechestrului asigurător cu privire la 10 bunuri imobile: 7 terenuri, o casă și 2 apartamente, cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro.

"Cercetările efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă informatică, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.", se arată într-un comunicat al IGPR.

Adauga comentariu