VIDEO A plecat diaspora la protest. Cu lacrimi și speranță, cu durere și dezamăgire, cu revoltă și dorința de schimbare, dar și cu mesaje dure, unele obscene sau acuzatoare. Spun că vor o Românie mai bună, dar recunosc că nu s-ar întoarce să lupte de aici

Ora 9 dimineață, vis-a vis de Aeroportul din Craiova. Trei mașini cu numere de România, Anglia și Italia sunt oprite pe marginea drumului. Oamenii nu se cunosc între ei, dar coboară și se salută. Își aprind o țigare și încep să plănuiască drumul. Se întreabă câți o să vină și dacă și-au luat cu ei tot ce au nevoie: steagurile, tricourile cu mesaje și apa plată. Așteaptă să se mai adune.

O femeie îmbrăcată în negru fumează. Bărbatul de lângă ea nu vorbește limba română, dar o înțelege. Este italian și îi este partener de 30 de ani. A însoțit-o în România în vacanță, iar acum merge cu ea la proteste. 

“Dacă aleșii noștri ne văd curve, hoți și cerșetori, am venit să ne cunoască mai bine. În Italia ne este rușine pentru că italienii ne zic: Dacă ai voștri zic așa de voi, noi ce să mai credem? Și au dreptate. Ne este rușine cu un guvern de inculți care au adus țara în stadiul de acum. Am plecat de 30 de ani, ,m-am căsătorit în Italia și mi-am născut și crescut copiii acolo. Acum sunt pensionară, dar am avut o firmă de import-export în domeniul modei, în Modena. Nu știu dacă aș fi reușit în România când cuvântul de ordine aici este “șpagă”. Dar îmi iubesc țara și am venit acum pentru a arăta asta. Mi-am trimis copiii să își facă studiile superioare în România, iar unul dintre ei studiază Aeronautică la o facultate care este recunoscută înternațional mai mult decât cele din Italia, Anglia sau Germania. Vreau să își cunoască  și să fie mândri de țara lor.”, explică femeia cu voce puternică care ascunde emoția  și lacrimile din ochi.

Ca ea este și Ionel, un craiovean plecat de 20 de ani în Anglia. Mașina sa se face remarcată pentru că are numere preferențiale, dar fără conotație: EU IONEL.

“Este un cadou pe care l-am primit de la soție, numărul de înmatriculare cu numele meu. Ea este englezoaică, la fel ca și soția fratelui meu. Noi am plecat împreună din țară și ne-am făcut un rost acolo. Lucrez în asistență socială și am venituri incomparabile cu cele din România. Pe soție și pe copii îi aduc des în vacanță, iar în urmă cu doi ani luam în calcul să ne stabilim de tot aici. La cum s-au schimbat lucrurile între timp, sunt puține șanse să o mai facem. Mergem la protest pentru că nu am vrut să fiu un român tipic și să stau acasă să comentez. Cerem o schimbare radicală pentru că acum ne este foarte greu să vedem un viitor în țară.”, crede cu tărie Ionel Corcheci.

Între timp se adună mai multe mașini, mai mulți oameni care se strâng în grupuri mici și așteaptă semnalul. Dintr-o mașină coboară Ramona, îmbrăcată într-un tricou albastru pe care are mesajul #Diaspora europeană # Acasă. Flutură în permanență un steag și vorbește tare cu oricine este interesat să o asculte. 

“Nu suntem analfabeți, nu toți. Sunt și analfabeți, dar acum nu despre ei este vorba. Nu suntem nici hoți, chiar dacă sunt și mulți români hoți. Noi cei care mergem astăzi la protest vrem o Românie în care să ne putem întoarce. Am plecat  de trei ani din țară pentru a oferi un trai decent și un viitor copiilor mei. Îmi văd familia de aici o dată pe an și asta doare. La cum e țara acum, nu aș putea să mă întorc, de aceea cer schimbare. Vrem curățenie în clasa politică, în guvernare, să nu mai fim reprezentați de incapabili care au distrus totul. Nu le cer altceva decât respect și să facă ceva să putem veni acasă.”, spune femeia în timp ce ridică des steagul pentru a-i saluta pe șoferii ce îi claxonează  prelung în semn de susținere. 

Între timp s-au adunat mai mult de zece mașini, iar oamenii încep să se agite. Unul dintre apare cu o portavoce în care strigă cu putere vorbe grele la adresa guvernanților.

“Dragnea, s-au trezit șobolanii. Și fii atent că sunt șobolani de Oltenia, din ăia periculoși cu dinții mari!”, se aude tare pe toată strada. Mulți îl ovaționează și încep să strige și ei cuvinte grele la adresa celor pe care îi numesc “ciuma roșie”.

 

Revolta diaspora Craiova 10.08.2018

Cel cu portavocea are pe el un tricou cu mesaj. “M--EPSD” scrie mare și pe spate și pe piept, lângă un mai mic #rezist. Acesta este singurul mesaj pe care îl are de transmis, crede că la asta se reduce totul.

“Acesta este mesajul nostru, asta trebuie să înțeleagă. Sunt taximetrist în Craiova după ce mi-am pierdut slujba în Italia acolo unde lucram tot ca șofer pe o mașină de transport la un aeroport. Din martie sunt acasă și am niște venituri de nimic, mi-am lăsat acolo nevasta care a divorțat de mine și copiii. M..epsd.”, strigă Vasy printre dinții rari. 

Pe drumul european trec mașini în mare viteză, iar șoferii îi claxonează prelung. Salută cu mâinile și steagurile ridicate, încântați că au parte de susținere.  Unii transmit live pe Facebook manifestările de revoltă. Ușor, ușor pe chipurile lor apar aceleași expresii, fețele transmit același mesaj: suntem mulți, avem putere. În realitate sunt o mână de oameni, după cum se vede și în poza de grup în care se adună cu bucuria celor care cred că o să scrie istorie. 

Peste drum, în parcarea aeroportului,  întreaga adunare este supravegheată de polițiști, polițiști locali, jandarmi și cine știe ce alte structuri. Cu ochelari în ochi, îmbrăcați în civil. Așteaptă semnalul lor de plecare, iar la 10:15 acesta vine.

Coloana pornește încet, liderul de grup fiind chiar Vasy, taximetristul cu mesajul greu la adresa partidului de guvernământ. Șoferii din trafic îi lasă să intre pe bandă în semn de susținere. Pornesc cu claxonul la maxim în timp ce fac cu mâna trecătorilor. Au pornit într-o aventură în care cred că vor schimba lumea, lumea lor. Piața Victoriei îi așteaptă astăzi. “Mâine” se vor întoarce în țările de unde au venit.

 

 

Adauga comentariu