(VIDEO) Revoltă printre angajații Electroputere. Protestul spontan a scos sute de muncitori la revendicări

Revolta a avut loc în fața clădirii administrative, acolo unde muncitorii și-au strigat nemulțumirile. Cu toții au scandat "Hoții!" și au cerut negocierea contractelor pentru mărirea salariilor. 

Peste 400 de angajați au oprit lucrul astăzi la prânz după ce negocierile cu conducerea ale reprezentanților sindicali au eșuat. Oamenii cer salarii mai mari pentru că majoritatea lefurilor din uzina de transformatoare nu depășesc minimul pe economie.

“Lucrăm în condiții inimaginabil de grele, cu o pregătire care necesită ani de practică până la a cunoaște cu adevărat meseria. Cu toate acestea, noi avem salariul minim, în timp ce personalul TESA primește bani mulți. Este o discrepanță imensă, iar în contextul în care negocierile pentru contractul colectiv de muncă nu au dat niciun rezultat, toți muncitorii din tura a doua și o parte dintre cei care au lucrat în prima tură am protestat în fața clădirii administrative. După revolta noastră , conducerea nu a cedat. Ne-au transmis că, dacă nu ne convine, putem să plecăm sau să facem grevă. Au zis că nu vor ceda”, povestește unul dintre muncitori.

Și liderii de sindicat recunosc că situația este critică, iar demersurile lor de a organiza o grevă organizată nu au fost posibile, iar oamenii au recurs la protestul spontan.

“Noi am negociat pe 17 aprilie cu conducerea și nu am obținut decât o majorare a bonurilor de masă la valoarea de 15 lei. Pentru că toate discuțiile nu au dus la niciun consens, în condițiile în care sute de angajați sunt plătiți cu 1900-2000 de lei brut, iar salariul mediu pe fabric este de numai 3000 de lei brut, ne-am hotărât să organizăm greva. Astăzi am încercat să le explicăm oamenilor să aștepte aprobarea grevei, dar nemulțumirile lor au răbufnit și au întrerupt lucrul timp de două ore. Au urmat noi negocieri cu conducerea, dar aceștia au anunțat că nu vor rezolva niciuna dintre revendicări, că nemulțumiții pot să își dea demisia.”

Am încercat să obținem și o reacție a reprezentanților firmei Al Arab Constructing, dar aceștia nu au putut fi contactați.

Compania arabă a preluat ce a mai rămas din fosta Uzină Electroputere în urmă cu cinci ani. 760 de angajați lucrează în firma care produce transformatoare electrice pentru toată Europa.

 

Adauga comentariu