(VIDEO) Scandal intern la PLM Craiova. Doi polițiști au fost trimiși pe jos în misiune de patrulare pe malul Jiului, în vreme ce șefii ar folosi mașinile instituției

Doi agenți ai Poliției Locale a Municipiului (PLM) Craiova au fost trimiși în toiul nopții, pe jos, pe câmp, într-o zonă periferică a Craiovei, unde frecvent se aruncă ilegal gunoiul. S-a întâmplat în noaptea de 14 martie 2022, iar cel care s-a plâns a fost unul dintre cei doi polițiști, care susține, într-o înregistrare video, că el și colega sa au fost trimiși în patrulare pe jos, pe malul Jiului, ca să-i surprindă pe cei care aruncă deșeuri pe câmpuri, în timp ce șeful său ar folosi mașina de serviciu în interes personal. Filmarea a fost văzută de conducerea Localei, iar nemulțumirile au degenerat. Acum, comisia de disciplină din cadrul PLM Craiova verifică ce s-a întâmplat în noaptea respectivă.

Șeful Structurii de Ordine Publică (OP) Romanești, din cadrul PLM Craiova, Viorel Rusu, ar fi trimis în patrulare, în miezul nopții și pe jos, doi subordonați, pentru a supraveghea o zonă a malului Jiului unde se aruncă frecvent gunoaie. Asta în vreme ce, susține angajatul trimis pe jos, mașina ar sta la dispoziția șefului. Agentul abia mai vorbește din cauza efortului și povestește gâfâind cum trebuie să se descurce în munca pe teren.

Bună seara, domnule șef de serviciu. Am ajuns în patrulare cu colega mea, unde ne-ați trimis pedestru tocmai pe malul Jiului, la 2 km, pe câmpuri, că mașina de serviciu v-a dat-o domnul director la OP Romanești ca s-o țineți personal pentru dumneavoastră, cred eu. Și pe noi ne trimiteți să dăm randament pedestru, pentru că, în mașina de serviciu, ne vede cineva noaptea, pe câmpuri, și n-am făcut nimic. Nu mai prindem hoții. Veniți și dvs, domnule șef de serviciu, să vedeți și dvs. ce frumos e pedestru și, împreună, să dăm randament. Frumos serviciu ne-ați creat dvs., țineți mașinile de serviciu și ne trimiteți pedestru. Așteptăm acum hoții să vină, să vedem dacă mai aruncă gunoaie până dimineață, la -3, -4 grade. Avem condiții superbe, mai ales pentru colega, pe câmpuri. Vă mulțumim, domnule șef de serviciu de la OP Romanești. Vă mulțumim, seară plăcută”, spune polițistul local în înregistrarea video.

Filmarea a fost postată pe grupul intern de WhatsApp al PLM Craiova. Nemulțumit că șeful instituției a sesizat comisia de disciplină, Viorel Rusu a comentat că deși își face treaba foarte bine, este trimis în fața comisiei de disciplină din cauza unor prietenii care ar avea-o în centru pe șefa Serviciului Relații cu Publicul, Circuitul documentelor și Acces persoane, Denisa Croitoru. Afirmație este susținută de mulți dintre angajații PLM, care spun că este mâna dreaptă a șefului instituției, Octavian Mateescu, care i-ar fi încredințat multe decizii importante. De altfel, ea ar fi motivul multora dintre scandalurile iscate la nivelul instituției.  

Surse din cadrul PLM Craiova mai susțin susțin că inclusiv Denisa Croitoru ar circula cu o mașină a instituției (dintre cele neinscripționate), pentru că a rămas fără mașina personală, în urma unui accident rutier, așa încât, folosește una de la serviciu.

În orice caz, discuțiile pornite de la situația de duminică noaptea au escaladat, izbucnind un adevărat scandal în sânul Poliției Locale Craiova, cu ”amenințări la adresa mai multor șefi de tură”, după cum susțin sursele noastre. Iritat de faptul că subalternul își vorbește colegii ”de rău”, Octavian Mateescu i-a reproșat lui Viorel Rusu că uită de ajutorul pe care Denisa Croitoru i l-a oferit după ce acesta și-a pierdut mama într-un accident de circulație, în urma căruia atât el, cât și soția, care erau în mașină, au stat în spital luni întregi. Octavian Mateescu i-a bătut obrazul lui Viorel Rusu, pe grupul de WhatsApp, în ”fața” tuturor angajaților, amestecând, susțin colegii, chestiunile personale, familiale cu cele de serviciu, într-o manieră complet neprofesionistă.

Dl Rusu - nu cred ca esti Fecioara Maria, neprihanita si ca noi suntem sclavi pe mosia ta, ca sa-ti permiti sa faci comentarii aiuristice, de prost gust si chiar idioate, pe alocuri. Nu esti in acest grup si nu ai caderea (ca nu-mi aduc aminte sa indeplinesti functia de sef de institutie), ca sa urmaresti, sa apreciezi si sa-ti dai cu presupusul despre ce fac alte servicii sau alti colegi, sau cine cu cine este prieten. Iar "Croitoru Denisa" de care vorbesti, nu stiu a cui prietena este, dar stiu si eu si mai toata tesa, ca este cea care a intervenit pe la "n" doctori, alaturi de alti colegi pentru tine, cea care a avut grija de sotia ta in spital, cea care a ajutat la inmormantarea mamei tele, in conditiile in care fratele tau a venit fara un leu sa-si ingroape mama, la 3 zile de la tragedie si intreba daca a ramas in profit de la inmormantare. Alaturi de alti colegi, desigur, a facut toate astea, nu singura. Sa revenim, acest grup a fost creat pentru a avea intre noi, oameni cu mintea la purtator, o comunicare mai buna, mai rapida, o cunoastere a intregii situatii existenta la nivelul Craiovei, pentru a ne consulta si a actiona prompt si unitar. Frustrarile personale, neajunsurile sau realizarile tele, deviatiile de comportament si de gandire, le expui familiei tele sau cui crezi tu ca te suporta. Pe acest grup, noi nu te mai suportam, nici ca om, nici ca coleg. Si vorbesc in numele multora. Cui nu-i convine, poate sa paraseasca grupul. Cum nu astept de la tine un gest de bun simt, iti spun ca e cazul sa parasesti acest grup. Definitiv, de data asta”, i s-a adresat Octavian Mateescu subalternului pe grupul de WhatsApp. După care, fără alt drept la replică, l-a exclus din grup.    

Contactat de redactorul Ziarului de Craiova pentru un punct de vedere legat de situația reclamată de agentul de la Structura de Ordine Publică Romanești, directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu a precizat că a sesizat Comisia de disciplină și așteaptă concluziile. Despre faptul că șeful OP Romanești, Viorel Rusu, consideră că altul este motivul pentru care s-ar fi dispus trimiterea lui în comisia de disciplină, acesta spune că este doar o neînțelegere sau interpretare proprie și nu poate emite puncte de vedere despre astfel de chestiuni. 

”Agenții (trimiși în patrulare pedestră pe malul Jiului n.r.) au făcut un raport, șeful lor de tură, de asemenea, a întocmit un raport, și a fost sesizată Comisia de disciplină, pentru că eu nu pot lua măsuri, conform Codului Administrativ, decât în urma unei cercetări prealabile făcută de Comisia de Disciplină. Vom vedea despre ce este vorba. Ceea ce pot spune în momentul de față este că patrularea nu se face numai din mașină. Mai mult, în lege nu scrie că trebuie să se facă cu mașina. În funcție de echipajele pe care le are și de mașinile de care dispune, pentru că există niște proceduri clare, șeful dispune care echipaje și pe ce zone pot să ia mașinile respective. În noaptea aceea, echipajului respectiv i s-a trasat sarcina să plece pedestru. De ce, rămâne să vedem ce constată Comisia de disciplină”, ne-a declarat Octavian Mateescu.

Potrivit acestuia, instituția are suficiente mașini pentru personalul și pentru atribuțiile și competențele pe care Poliția locală le are pe raza Municipiului Craiova. Între ele se numără și monitorizarea periferiei orașului, unde se aruncă deșeuri în neștire. Municipalitatea și Poliția locală Craiova desfășoară ample acțiuni în zonele respective pentru descurajarea celor care aruncă ilegal moloz și gunoaie. Anul trecut, Locala și-a înoit parcul auto cu cinci autospeciale, dar și cu mașinuțe electrice cu care polițiștii patrulează în parcurile din oraș. (Sursa foto. Agerpres/Nicolae Badea)

Anul acesta, Poliției Locale Craiova i-a fost alocat un buget de funcționare de 33 de milioane de lei. La cheltuielile de capital, reprezentanții instituției au propus și alocarea sumei de 95.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul electric hibrid cu tracţiune integrală ”pentru deplasarea în zonele mai greu accesibile în perioadele cu precipitaţii mai mari, situate la periferia minicipiului”. 

Adauga comentariu