(VIDEO) Se demolează încă o parte din istoria Craiovei. Utilajele sunt în curtea celei mai mari case de pe Severinului, casa celui care în timpul Războiului de Independență a condus spitalele din Craiova

Cele mai frumoase case ale Craiovei sunt demolate una după una. A venit rândul casei Jean Cernătescu. Procedurile de demolare au început ieri și de atunci utilajele lucrează într-una. Sunt în curtea casei și pun totul la pământ ca și când nimic nu ar fi fost acolo vreodată.


Casa a aparținut lui Ioan Mincu Cernătescu, născut la Craiova, în anul 1849. Familia sa, atestată documentar din secolul al XVIII-lea, era originară din comuna Cernătești, județul Dolj. A avut o moșie mare și două cule oltenești - dintre care una mai există și astăzi. A învățat la Craiova și apoi la Buccurești, după care a urmat Facultatea de Medicină din Paris.


S-a întors acasă și s-a stabilit la Craiova și a devenit medic militar. Căsătorit cu Elena Gane, a avut cinci copii ce i-au trăit. În timpul Războiului nostru de Independență a fost însărcinat de generalul doctor Carol Davila cu organizarea și conducerea spitalelor din Craiova, care primeau răniții din companie. Avea, pe atunci, gradul de maior. Ulterior, a devenit membru al partidului Conservator și a înaintat în grad ajungând la acela de general doctor.

A ieșit la pensie prin 1910 și a continuat să trăiască la Craiova, în casa de pe Calea Severinului nr. 36, fără să mai profeseze medicina. Avea o moșie frumoasă în județul Romanați, satul Câmpeni- Balș de care s-a ocupat în mod deosebit. Generalul doctor Ioan Mincu Cernătescu a murit la Craiova în anul 1943, la vârsta de 94 de ani și este înmormântat în Cimitirul Sineasca al orașului.


sursa info historia.ro 
sursa foto Monumentalist

Adauga comentariu