(VIDEO) Un fermier oltean a prins gustul unei afaceri sănătoase. Crescătoria de porci blănoși, un real succes la Dăbuleni

Dorin Vircan, olteanul de la Dăbuleni, care crește de 7 ani porci din rasa Mangalița, este unul dintre cei mai cunoscuți fermieri de pe piața doljeană. Crescător de porci, programul Mangalița a dat roade în ograda sa. 

Întreaga afacere a pornit de jos. De la câteva scrofițe, așa cum le numește fermierul, în primii ani și până la peste o sută, în prezent. 

”Programul Mangalița a funcționat la mine. Singurele probleme au fost măsurile luate în ultima perioadă de cei de la DSP, vizavi de pesta porcină”, a spus fermierul.

Este o afacere de familie, iar Dorin și soția acestuia pregătesc și multe preparate tradiționale. Carnea de mangalița este mult mai sănătoasă, iar porcii sunt mai rezistenți. Olteanul care a dat lovitura la Dăbuleni ne-a povestit despre diferențele dintre porcii normali, crescuți de oameni în propriile gospodării, și purceii cu blană.

”Porcii mangalița sunt mult mai rezistenți, sănătoși. Nu se compară cu nicio carne din punct de vedere calitativ, gustativ, iar carnea nu are colesterol”, a adăugat crescătorul de porci de rasă.

De altfel, doljeanul spune că oamenii preferă să cumpere mai mult din market-uri, unde prețurile sunt mai mari. 

”Cârnații sunt 9 lei în magazine, iar kilogramul de carne proaspătă e 10 lei la mine. Prețul spune tot, trebuie doar să mănânci dintr-o parte și din alta pentru a vedea diferențele”, potrivit spuselor fermierului Dorin.

Marfa o vinde în Dăbuleni, prin târguri sau oamenilor din toată țara, care au gustat din produsele naturale ale lui Dorin. De preparatele tradiționale se ocupă el împreună cu soția lui, produsele fiind afumate natural și foarte sănătoase. 

Porcii mangalița sunt mai pretențioși. Trebuie crescuți în libertate, pe pământ, nu în spații închise.

Cât despre programul mangalița, fermierii doljeni se pot înscrie oricând, până în 2020. Potrivit Direcției Agricole Dolj, anul aceste s-au înscris în program mult mai puțini fermieri. 

Adauga comentariu