(Video/Foto) CRAIOVA. Cu IREFUTABILA EXPERIENȚĂ de la afișe electorale, polițiștii locali păzesc acum stadioane

Nu e campanie electorală, ca să păzească panourile electorale, dar polițiștii locali au fost însărcinați cu o nouă misiune, de data asta mult mai dificilă: paza împrejurimilor celor două stadioane din Craiova, integrate în complexul sportiv din care mai face parte și Sala Polivalentă. De câteva zile, Locala nu mai lasă pe nimeni să treacă prin perimetrul celor două obiective. Ziarul de Craiova a întrebat Primăria Craiova de ce a fost restricționat accesul, unde anterior era liber, iar reprezentanții administrației locale au răspuns că perimetrul celor două nu e public. Niciun cuvânt, însă, despre faptul că, în realitate, a expirat contractul cu firma de pază a Stadionului de Fotbal, iar administrația a refuzat să îl mai prelungească. Până când va fi stabilit un câștigător pentru cele două, polițiștii locali au fost trimiși să facă munca de pază, protecție și intervenție. Cu ceva experiență, fiindcă la Craiova, spre exemplu, au mai avut în sarcină paza panourilor electorale despre care vorbeam la începutul materialului, lângă care conducerea Localei Craiova a interpretat că trebuie să-i țintuiască pe agenți, timp de 30 de zile, non-stop, cât ține campania electorală. Asta deși legea poliției locale nr. 155/2010 precizează în mod clar că au în sarcină ”verificare respectării normelor legale privind afișajul publicitar, afișajul electoral și orice altă formă de afișaj/reclamă (...)”. Dar, aste-i altă mâncare de pește.

De câteva zile, accesul în inelul perimetral al Stadionului de Atletism a fost închis și nu se mai poate intra din Bvd. Știrbei Vodă și ieși pe lângă acesta, în Str. Bucovăț și invers. Oamenii legii au legat benzi și grilaje pentru restricționarea accesului. În plus, un echipaj al Poliției Locale stă permanent acolo, pentru a-i întoarce din drum pe cei care intenționează să tranziteze zona. În afară de după-amiezele în care sunt competiții programate, împrejurimile stadionului sunt pustii. În rest, parcarea era frecventată de câțiva vloggeri auto, care făceau în parcare materialele video și foto cu diverse mașini.

De duminică, însă, au fost anunțați că nu mai au acces. 

”În ultima vreme, aici făceam prezentările autoturismelor, mașini ale căror proprietari vin din toată țara, unii rămân și câteva zile în oraș, pentru că spun că vor să profite de ocazie ca să-l viziteze. Vedeau și stadioanele cu ocazia asta. Până alaltăieri - și cred că am fost de cel puțin zece ori până atunci - nu ni s-a atras atenția că ar fi vreo problemă sau că e interzis. Apoi, am găsit strada închisă și păzită de polițiști locali: «Nu mai e acces, doar ai stadionului»”, asta mi-au zis”, spune vloggerul auto Mihai Popescu, proprietarul canalului YouTube Auto Master Chef By Mihai Popescu.

Am vrut să aflăm și noi ce i-a determinat pe reprezentanții Primăriei Craiova să interzică accesul în apropierea Stadionului de Atletism. În răspunsul oferit Ziarului de Craiova, autoritățile au precizat că parcarea de aici nu este parcare publică, ci face parte din complexul sportiv, care are ”destinație specifică”. 

”Parcarea de la stadionul de atletism este parcare dedicată, așa cum a fost prevăzută prin proiect. Nu este parcare publică. Acolo pot parca doar cei care participă la antrenamente sau la competițiile organizate pe stadionul de atletism, respectiv spectatori, oficiali, sportivi. Parcarea de la stadionul de atletism face parte din complexul sportiv, are destinație specifică, locurile de parcare din incinta complexului nu fac parte din rețeaua publică de locuri de parcare amenajate de autoritatea locală pe domeniul public”, ne-au transmis reprezentanții administrației locale.

Deși răspunsul s-a pliat exact pe întrebarea noastră, nu ne-a mulțumit. Din experiența cotidiană, e greu de crezut că instituțiile aplică dintr-o dată anumite măsuri (chiar dacă legea le prevede) pentru că pur și simplu le-au apucat mustrările de conștiință. Stadionul de atletism a fost inaugurat oficial pe 25 august 2020. De ce le-a luat aproape un an autorităților pentru a îngrădi accesul public în afara competițiilor? De ce nu au fost prevăzute căile de acces cu bariere încă din faza de proiect și nu a amplasat indicatoare de avertizare privind accesul în perimetru? Pe de altă parte, de ce la Sala Polivalentă, care face parte din același complex sportiv la care face referire municipalitatea, și care deține o parcare generoasă, accesul este deschis permanent publicului?

La Stadionul de Atletism, cel care ne-a stârnit inițial curiozitatea, de trei zile străduța din jurul obiectivului, pe partea dinspre Centrul Olimpic Sportiv Craiova, este închisă cu garduri și benzi legate între ele, prinse de copacii de pe margine, respectiv de scările de acces, apoi, mai departe, până în pereții clădirii. La intrarea dinspre Știrbei Vodă, de asemenea, o mică barieră legată cu benzi inscripționate cu Poliția Locală, care zace mai mult pe pământ, din cauza vântului, arată că accesul este interzis. O mașină a Poliției Locale Craiova e oprită în zona parcării și un polițist ne anunță că drumul este închis și trebuie să întoarcem. De altfel, către ieșire, se vede un alt echipaj la stadionul de fotbal, iar din bulevard se vede cum și acesta are legate între stâlpi, cel puțin pe toată această latură, aceleași benzi cu accesul interzis. 

În cele din urmă, am aflat și motivele pentru care Locala a ajuns să facă de pază la complexul sportiv. Însă nu de la autorități - Poliția locală sau Primăria Craiova - care, în stilul caracteristic, consideră că doar anumite informații - de regulă cele care le aduc ”plus valoare” imaginii - trebuie comunicate publicului. În fine!

Pe scurt, contractul pe care Primăria Craiova îl avea cu firma Protect NPG Pază SRL pentru paza Stadionului ”Oblemenco”, câștigat în 2018, a expirat la 31 iulie 2021. Societatea a preluat serviciile de pază la obiectiv, după o serie de contestații și procese, și a încheiat cu administrația locală un contract-cadru pe 2 ani. Ulterior, acesta a mai fost prelungit prin acte adiționale. Anul acesta, municipalitatea a anunțat NPG Pază SRL că nu mai vrea să prelungească contractul. Așa că firma de pază a fost scoasă din schemă începând cu 31 iulie a.c., iar Primăria Craiova a dat comandă Poliției Locale, pe care o are în subordine, să păzească ”Oblemenco”. Tot de atunci a intrat sub paza localilor și stadionul de atletism. Și aici licitația pentru paza obiectivului a fost cu cântec. Conform gds.ro, mai multe firme au disputat contractul și au contestat câștigătoarea, despre care au susținut că oferea un tarif foarte mic, care nu putea fi practicat dacă se respecta legea privind salarizarea personalului. De altfel, din aceleași motive fusese contestată și licitația câștigată de NPG pentru stadionul de fotbal, însă a câștigat în instanță. 

În orice caz, în ultimă fază, Primăria Craiova a încercat o alta abordare: să contracteze serviciile atât pentru Atletism, cât și pentru Fotbal, printr-o singură achiziție, publicând o invitație de participare pentru ”Servicii de pază pentru obiectivele din cadrul Complex Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal și Stadion Atletism cu capacitatea de peste 5.000 locuritive”. Ofertele s-au deschis, însă contractul este departe de a fi încheiat, pentru că ofertanții au depus contestații. Detaliile nu sunt publice, fiindcă Primăria Craiova atribuie contractul-cadru printr-o procedură care prevede că autoritatea contractată publică pe site-ul propriu o invitație de participare și documentele aferente, iar pe SEAP un simplu anunț de publicitate. Pe scurt, deschiderea plicurilor, analizarea ofertelor și stabilirea câștigătorului rămâne în spatele ușilor închise ale Primăriei Craiova. În orice caz, conform unor surse, firma care se vrea câștigătoare a reușit să le ia fața celorlalți participanți cu un preț foarte, foarte mic. Ca cel al NPG din 2018. Numai că, de atunci, au trecut trei ani, iar salariul minim pe economie a mai crescut. Și nu, nu este vorba tot de NPG. 

În orice caz, municipalitate a cerut în caietul de sarcini asigurarea a cel puțin 5 și maximum 6 posturi permanente de pază, cu executarea serviciului în tot perimetrul obiectivelor, 7 zile pe săptămână cu program de 24 de ore/zi. Ceea ce înseamnă că, pentru un singur post, e nevoie de trei oameni, care să lucreze în trei ture, pentru a asigura paza 24/24. La stadionul de fotbal, NPG avea 16 oameni. 

Cu câți oameni a sigurat Poliția Locală paza în ziua meciului de pe 1 august, dintre Craiova și Botoșani, disputat pe ”Oblemenco” în prima zi de când obiectivul a rămas fără acest serviciu privat, iar activitatea a fost în sarcina ei, de unde au fost luați și distribuiți polițiștii de la Locală în acest scop, dar și pentru zilele în care nu sunt competiții, dar și răspunsurile la alte întrebări vom încerca să le aflăm printr-o solicitare scrisă, în baza Legii nr. 544/ 2000 privind liberul acces la informațiile de interes public pe care o vom transmite atât Primăriei Craiova cât și Poliției Locale din subordine. 

Cât despre atribuirea contractului pentru ”Servicii de pază pentru obiectivele din cadrul Complex Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal și Stadion Atletism cu capacitatea de peste 5.000 locuri”, într-un material viitor.

Adauga comentariu