(VIDEO/FOTO) Flavius - rapper la 18 ani, director la 28 și subprefect la 38. Iustin - iubitor de karate, avocat și subprefect, la 28. Lia-Olguța - karatistă și primar la 38 și 48 de ani

Flavius Sirop, politician local liberal, cu state deja vechi, consilier municipal, este numit, la 38 de ani, subprefect de Dolj. Fix acum 10 ani, adică la 28 de ani ai săi, trecea, de asemenea, într-o etapă încărcată profesional, fiind numit administratorul societății de salubrizare din Craiova. Dând timpul înapoi cu încă zece ani, adică pe la vreo 18 ani ai lui Sirop, puștiul Flavius aka Vastu’ cânta hip-hop cu pasiune. Iustin Dumitrescu, proaspăt politician pluserist din 2019, este numit, la 28 de ani, subprefect de Dolj. Absolvent al Colegiului Frații Buzești din Craiova și al Facultății de Drept din București, în prezent avocat, și Iustin are un hobby - un karate modern de contact complet, dezvoltat din karate Kyokushin, cu influențe din diverse arte marțiale, numit Ashihara Karate.

Dar haideți să vedem ce semnificații și rădăcini au și numele lor mici, pentru că nu întâmplător am ales să le folosim în titlu și în text prenumele. Internetul ne-a ajutat să le găsim. Flavius provine de la o expresie latină, care înseamnă “galben”, ”auriu”. Ce coincidență interesantă, nu? Este de origine latină și se trage din patronimul celebrei familii romane Flavius, căreia i-au aparținut împărații Titus și Domitian. Sf. Flavian se sărbatoreste la ortodocși pe 16 februarie și la catolici pe 7 mai.

De origine imperială romană, Iustin provine de la latinescul „Iustinus”, derivat, la rândul lui, de la adjectivul „iustus”, care înseamnă „just”, „drept”. Omul este avocat. Numele Iustinianus s-a format de la Iustinus, devenit celebru prin prisma împăratului Iustinian I (527 – 565 d. Hr.). Biserica ortodoxă îl sărbătoreşte pe Iustinian cel Mare şi Sfânt pe data de 2 august.

Revenind la ani și tinerețe, să reamintim că Flavius a fost votat în 2011, prin vot secret, la conducerea Salubrității, atât de consilierii locali PSD, cât și ai şi PNL, iar unul dintre cele două voturi împotrivă a fost cel al consilierului PDL Dan Cherciu, în prezent retras din politică, dar un fin observator al evenimentelor prezente din urbea noastră și nu numai, foarte ”vocal” pe Facebook.. Dan Cherciu își motiva votul negativ spunând că tinereţea lui Flavius Sirop nu putea fi considerată un atu suficient pentru a îndeplini funcţia de manager al unei societăţi comerciale importante a Craiovei care se ocupa, printre altele, şi cu curăţenia oraşului, în condiţiile în care acesta, potrivit CV-ului, a fost manager la două societăţi comerciale cu cifre de afaceri de 150 de lei, 2.000 de lei sau 3.000 de lei şi cu pierderi de trei-patru ori mai mari decât cifrele de afaceri. Viceprimarul Craiovei Mărinică Dincă de la acea vreme a spus, însă, că doreşte să dea o notă de tinereţe Salubrităţii din Craiova şi că ”nu este nimic rău că a cântat o melodie hip-hop la vârsta de 18 ani”.

După zece ani de la numirea sa ca director la Salubritate, Salubritatea încă se mai ocupă de curățenia orașului, dar, iată, în curând pierde colectarea și transportul gunoiului în favoarea operatorului Iridex. 

Cu atâtea intercalări de nume, numere și coincidențe, merge să mai facem o paralelă. Cu Olguța Vasilescu. Deloc întâmplător, pentru că la 38 de ani, vârstă la care Flavius Sirop devine subprefect, Olguța era votată pentru prima oară primar al Craiovei. După alți 10 ani, la 48, Olguța este tot primar. Și intercalarea merge mai departe și cu karatele lui Iustin, fiindcă și Olguța Vasilescu are centura neagră doi dani, fiind specialistă în stilul Shotokan-Fudokan. Cât despre semnificația prenumelor sale, uitați ce am găsit, tot pe Google, evident: numele de fata Lia, de origine latină, ar înseamna „purtător de vești bune”. Formă a numelui Ilie – continuator a numelui biblic ebraic Elyah(u) din „Vechiul Testament”, derivat de la Ilie „Dumnezeu este Domnul meu”. Cât despre Olguța, probabil scris direct în certificatul de naștere ca alint la Olga, derivat din limba nordică veche, de la Helgi (Helge), înseamnă "sfânt", "sacru", sau "binecuvântat". Acestea fiind explicațiile, cu semnificațiile celor două prenume ale primarului, suntem în încurcătură.  

Și revenim iar la Flavius. Azi, când a depus jurământul pentru funcția de subprefect, Flavius Sirop nu a mai fugit, ca la 28 de ani, de reprezentaţii presei. Nici nu prea avea cum, fiindcă Prefectura Dolj a trimis presei direct înregistrările video cu ceremonia, jurnaliștii aflând de ea după ce au văzut imaginile. În 2011, fiind prezent la şedinţa în urma căreia a fost ales să îndeplinească funcţia de administrator al Salubrităţii, de îndată ce camerele de luat vederi au fost aţintite asupra sa, Flavius s-a ridicat de pe fotoliul din Sala Mare a primăriei şi a fugit la etajul I al clădirii municipalităţii.

Ca să încheiem într-un stil la fel de liber ca acest material, vă lăsăm aici câteva dintre versurile fredonate de Flavius Sirop la 18 ani (foto):

 

 „Multă lume mă crede un ratat neisprăvit, Asta nu-i o noutate, deja m-am obişnuit să fiu bârfit/Să ştiţi că nu mă doare/De câte ori când sunt atacat dau o replică mai tare/Am trecut prin destul şi îmi este foarte clar/Că nu o să câştig la loto banii mei de buzunar/E în zadar, cât ai trage tu de tare/Poţi să te ridici când dau cu şpaga în buzunare“ (...) „Voi purta în continuare celor ce merită respect/Asupra mea banii nu au niciun fel de efect/Deci nu mă cumperi tu pe mine, că mă BIP pe ei de bani,/Îi fac, îi arunc, voi fi la fel peste 5 ani“.

***

De la Iustin Dumitrescu nu avem versuri, dar avem niște imagini din 2019, din sala de antrenament. Fiind la început de drum, sperăm să nu și-o ia în freză de la politică, așa cum și-a luat-o aici de la partenerul de antrenament. Dacă vi se pare că puștiul ăsta nu e el e doar pentru că nu a luptat (încă) îmbrăcat în costum.

Aici avem o fotografie deja celebră și veche a Olguței Vasilescu din sala de antrenament:

La final, o poză cu cei doi subprefecți și prefectul (demis din funcție și numit iar prefect în aceeași ședință de guvern, ce de ieri, 3 martie):

Iar aici avem videoclipul care, practic, l-a făcut cu adevărat celebru pe Sirop (sursa Gds):


 

Adauga comentariu