Voluntariatul aduce oamenii împreună. Tinerii 3D: ”Cel mai important este să facem Craiova - Capitala Tineretului din România”

Voluntariatul este un mod bun de a-ți cultiva și dezvolta pasiunile. Cunoști oameni noi, din diferite domenii și începi să lucrezi cu ei pentru un scop comun. Cel mai adesea, acel scop comun este de a ajuta pe cineva, dar mai ales pe tine pentru că începi să descoperi realitatea din jurul tău prin voluntariat. 

Asociația Tinerii 3D din Craiova a luat startul în 2013, din dorința de a face mai multe pentru tineri și comunitate. De-a lungul timpului au trecut pragul acestei asociații, peste 30 de voluntari străini și peste 100 de români au plecat în afara țării, unde au avut cu toții experiențe de neuitat. 

Adrian Oprică, cel căruia i-a venit ideea de a înființa această asociație pentru tineri, ne-a povestit că ideea de a crea Tinerii 3D a venit ca urmare a faptului că participase cu câteva luni înainte la un eveniment-curs care avea ca scop promovarea asociațiilor și fundațiilor între tineri și eventual înființarea unora cu idei și abordări noi.

”Eu făcusem voluntariat prin intermediul mai multor asociații din Craiova, Târgu-Jiu și București și am zis că ar fi o idee bună ca împreună cu prietenii pe care îi știam mai implicați în activități sociale și comunitare să facem ceva mai mult pentru Craiova. Noi lucrăm atât cu tineri români care voluntariază în străinătate, cât și cu străini care vin și fac voluntariat în Craiova. Practic este foarte simplu și accesibil tuturor celor interesați, trebuie doar să ai între 16 si 30 ani și să ai dorința de a face bine într-o comunitate, între 2 săptămâni și 1 an. Durata stagiului este fixă și este cunoscută de tânăr înainte de începerea efectivă a voluntariatului.”, a spus Adrian, președintele Asociației Tinerii 3D.

Erasmus+ este unul dintre programele de finanțare care susțin activitățile de voluntariat din cadrul Corpului european de solidaritate. Ca voluntar, te dedici activităților desfășurate de organizația gazdă. Proiectele de voluntariat pot include activități din cele mai variate – de la lucrul cu tinerii până la activități culturale, de asistență socială sau de protecție a mediului. În general, munca voluntară nu se plătește și se desfășoară cu normă întreagă, potrivit site-ului ec.europa.eu, acolo unde puteți afla mai multe informații despre programele de voluntariat.

În Asociația Tinerii 3D din Craiova au fost mulți voluntari care au vrut să revină după ce stagiul lor s-a încehiat. Unii au avut ocazia să-i viziteze pe Adrian și colegii lui, alții s-au reîntors pentru al doilea stagiu de voluntariat. 

”De-a lungul timpului am organizat și ne-am implicat în tot felul de proiecte și activități mai mici sau mai mari. Printre ele pot aminti de schimburi de tineri si cursuri de pregătire prin intermediul Tineret in Actiune si Eramus+, voluntariat european prin Serviciul European de Voluntariat, workshop-uri practice pentru tineri, intership-uri legate de lucrul cu tinerii, Craiova Capitala Culturala Europeana, Festivalul Summer Breeze (care de anul acesta se numeste Summer Spell) si mai nou, alaturi de mai multe organizatii si tineri din Craiova vrem ca in 2020-2021, orasul nostru sa fie Capitala a Tineretului din Romania”, a precizat președintele Asociației Tinerii 3D, din Craiova.

Tot acesta ne-a spus ce vrea să facă în viitorul apropiat, ”Cel mai important pentru termen scurt este să facem Craiova Capitala a Tineretului din Romania si totodata vrem să ajungem cu oportunitățile noastre la cât mai mulți tineri din Craiova și din România. Pe termen lung vrem să inființăm un centru de tineret european și dacă avem suport alaturi, sa facem si o baza sportiva pentru tineri”. 

În plus, Adrian Oprică, a precizat ce condiții trebuie să întrunească un tânăr care-și dorește să devină voluntar prin Erasmus+. 

”Condițiile sunt aceleasi si pentru un tanar străin care vine la Craiova, cât si pentru tinerii români ce pleacă să voluntarieze în altă țară: transportul până în locul unde o să voluntarieze și inapoi acasă la finalul proiectului este decontat, cazarea este asigurată de către organizația gazdă, sunt asigurați bani de mâncare și de buzunar – aproximativ 200-250 euro lunar (aceștia depinzând de țara unde se desfașoară proiectul), are asigurat transportul public local sau poate chiar o bicicletă pentru a incura transportul ecologic, cursuri de limba locală, materialele pentru desfașurarea activităților și asigurare completă (de calatorie, de sănătate și orice poate aparea neprevazut pe parcursul stagiului)”.

Hasan, un voluntar turc, venit în Craiova de 3 luni, este încântat de oraș și de oamenii primitori și prietenoși.

„Deocamdată nu m-am putut înțelege bine cu oamenii de aici din cauza barierei lingvistice, dar au încercat să mă ajute dacă am avut nevoie de ceva. Am stat 3 luni în Craiova și au mai rămas 9 luni. Orașul meu este Hatay. Craiova este un oraș mic, și tocmai de asta când ieși în oraș, toți oamenii pe care-i vezi sunt familiari. Craiova e un oraș mai mic decât Hatay, dar e același sentiment ca acasă. Craiova este mult mai curată și este bine dezvoltată din punct de vedere cultural”, a spus voluntarul turc, Hasan. 

Barbara este din Polonia și a venit de o săptămână în Craiova.

”Acest oraș este uimitor. Sunt multe clădiri mici și frumoase, dar și multe locuri de văzut. Voi sta un an în Craiova, dar aș vrea să mă reîntorc dacă acest lucru va fi vreodată posibil. Aș vrea să merg și în alte orașe. Craiova și orașul de unde vin sunt diferite, deci mi-e greu să le compar în acest moment”, a spus Barbara.

 

 

Adauga comentariu