Washington Post scrie despre ”pandemia de corupție” generată de coronavirus, într-un articol care inventariază achiziții și cheltuieli suspecte din România, Columbia, Argentina și Bangladesh. Practic, conform The Washington Post, modul netransparent în care a ales Guvernul Orban să facă achiziţii în criza provocată de pandemia de Coronavirus, pune România în rândul tărilor în care corupţia a înflorit în această perioadă.
The Washington Post scrie că în România, unde procesele normale de licitare au fost suspendate pentru a accelera achizițiile publice, criticii avertizează cu privire la tranzacțiile obscure. Romwine and Coffee SRL, o companie mică situată la zeci de kilometri sud de București, vinde tutun și alcool, dar a obţinut două contracte de stat în valoare de 12,6 milioane dolari pentru a oferi măști medicale la mai mult de două ori prețul pieței.
S-a ajuns la această afacere după ce Sanimed International, un furnizor medical, nu a primit acces la contractele directe cu statul, deoarece are restanţe la plata taxelor. Firma a încheiat un acord de parteneriat cu vânzătorul de tutun și băuturi alcoolice, a declarat proprietarul lui Sanimed, Cătălin Hideg, care le-a precizat că o asemenea manevră nu este ceva neobişnuit.
”În România, unde procedura normală de licitație a fost suspendată pentru a accelera achizițiile, au apărut critici și semnale de alarmă în ce privește înțelegerile pe sub masă. Romwine and Coffee SRL, o companie mică cu sediul la 32 de km de București, vinde țigări și lichior. Dar a câștigat două contracte în valoare de 12, 6 milioane de dolari pentru a furniza măști medicale la preț dublu față de prețul pieței.
Afacerea a avut loc după ce Sanimed International, un furnizor de echipamente medicale, a făcut un parteneriat cu vânzătorul de țigări și lichior. Proprietarul Sanimed, Cătălin Hideg a explicat presei că acordul nu este neobișnuit.
”Peste tot în lume, toate companiile mari folosesc alte companii pentru licitații. Se fac consorții, asocieri, parteneriate”, a declarat Hideg pentru B1TV. El a adăugat că ”sunt companii cu trei angajați și trei laptoturi care câștigă licitații de sute de milioane de euro”.
Sorin Ioniță, expert în administrație publică, a declarat pentru Washington Post că bătălia pentru contracte în timpul epidemiei de coronavirus reprezintă ”o zonă gri”.
Ziar de Cluj a arătat de ce a solicitat Raed Arafat imunitate pentru achizițiile medicale: numele secretarului de stat figurează pe actele de cumpărare a măștilor de protecție supraevaluate pentru COVID-19.
Adauga comentariu