Washington Post denunţă o ”pandemia de corupție” în România. Guvernul Orban ne-a pus alături de Columbia, Argentina și Bangladesh, din cauza achiziției de măști de la Romwine and Coffee SRL la prețuri de două ori mai mari față de piață

Washington Post scrie despre ”pandemia de corupție” generată de coronavirus, într-un articol care inventariază achiziții și cheltuieli suspecte din România, Columbia, Argentina și Bangladesh. Practic, conform The Washington Post, modul netransparent în care a ales Guvernul Orban să facă achiziţii în criza provocată de pandemia de Coronavirus, pune România în rândul tărilor în care corupţia a înflorit în această perioadă.

The Washington Post scrie că în România, unde procesele normale de licitare au fost suspendate pentru a accelera achizițiile publice, criticii avertizează cu privire la tranzacțiile obscure. Romwine and Coffee SRL, o companie mică situată la zeci de kilometri sud de București, vinde tutun și alcool, dar a obţinut două contracte de stat în valoare de 12,6 milioane dolari pentru a oferi măști medicale la mai mult de două ori prețul pieței.

S-a ajuns la această afacere după ce Sanimed International, un furnizor medical, nu a primit acces la contractele directe cu statul, deoarece are restanţe la plata taxelor. Firma a încheiat un acord de parteneriat cu vânzătorul de tutun și băuturi alcoolice, a declarat proprietarul lui Sanimed, Cătălin Hideg, care le-a precizat că o asemenea manevră nu este ceva neobişnuit.

În România, unde procedura normală de licitație a fost suspendată pentru a accelera achizițiile, au apărut critici și semnale de alarmă în ce privește înțelegerile pe sub masă. Romwine and Coffee SRL, o companie mică cu sediul la 32 de km de București, vinde țigări și lichior. Dar a câștigat două contracte în valoare de 12, 6 milioane de dolari pentru a furniza măști medicale la preț dublu față de prețul pieței.

Afacerea a avut loc după ce Sanimed International, un furnizor de echipamente medicale, a făcut un parteneriat cu vânzătorul de țigări și lichior. Proprietarul Sanimed, Cătălin Hideg a explicat presei că acordul nu este neobișnuit.

”Peste tot în lume, toate companiile mari folosesc alte companii pentru licitații. Se fac consorții, asocieri, parteneriate”, a declarat Hideg pentru B1TV. El a adăugat că ”sunt companii cu trei angajați și trei laptoturi care câștigă licitații de sute de milioane de euro”.

Sorin Ioniță, expert în administrație publică, a declarat pentru Washington Post că bătălia pentru contracte în timpul epidemiei de coronavirus reprezintă ”o zonă gri”.

Ziar de Cluj a arătat de ce a solicitat Raed Arafat imunitate pentru achizițiile medicale: numele secretarului de stat figurează pe actele de cumpărare a măștilor de protecție supraevaluate pentru COVID-19.

Adauga comentariu