Zeci de oameni care lucrează sau dețin cafenele și restaurante în Craiova au protestat iar în fața Prefecturii Dolj și anunță că depun plângere pentru abuz

Câteva zeci de persoane, angajați și administratori de restaurante și cafenele, au ieșit în fața Prefecturii Dolj pentru a-și arăta nemulțumirea și a le cere autorităților să revină asupra deciziei controversate, luate duminică, de a băga iar Craiova în Scenariul Roșu, adică închiderea activității HoReCa. Dezaprobarea a venit pe fondul unei incidențe de 3,03 la mia de locuitori, înregistrată pe 18 decembrie, deși înainte, dar și după acea zi, rata a fost sub 3 la mie, iar marja de eroare este de 0,3 la mie. Însă, autoritățile au la dispoziție 48 de ore în care să se întâlnească și să decidă ce măsuri să ia. Asta deși conform Anexei 3 la HG nr 1065 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, art. 15, prevede că măsura se aplică pe 14 zile. În cazul de față, hotărârea intrată în vigoare pe 15 decembrie trebuia să-și mențină valabilitatea până la 28 decembrie, sunt de părere reprezentanții din domeniul afectat.

Alexandru Domoniză, reprezentantul unui restaurant din Centrul vechi al Craiovei, spune că a cumpărat marfă de 15.000 de lei și, cel mai probabil, va trebui să o arunce. Nu înțelege cum s-a ajuns la o asemenea decizie și ce le va mai rezerva viitorul afacerii și angajaților lui: ”A fost o «mare» deschidere, am cumpărat bere artizanală și mâncare, totul în valoare de 15.000 de lei. O să expire și nimeni nu o să acopere gaura din buget. Nu am primit nicio explicație și nici eu nu pot să-mi explic cum poți să dai o asemenea decizie. Noi ne-am făcut calculul până pe 28 decembrie. Am înțeles că decizia s-a luată fiindcă a fost o zi cu 3,03 cazuri la mie, deși marja de eroare este de 0,3, apoi a fost 2,96 și asa au decis. Nu pot să înțeleg cum au deicis de pe o zi pe alta. Am peste 25 de angajați în pericol. O să intre iar în șomaj tehnic. E o harababură, e incredibil. Trebuie să știe oamenii din timp, să nu facă stocuri. Și așa, de aproape un an, noi suntem pe pierderi, mergem cu pierderi de minimum 80%, venim cu bani de acasă. Nu am primit niciun ban. S-a plătit, într-adevăr, șomajul tehnic”, spune bărbatul

Marius Bănică, președintele Asociației HoReCa Oltenia, declară că avocatul Asociației va face plângere pentru abuzul pe care consideră că îl face Comitetul pentru Situații de Urgență Dolj. ”Această decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ne afectează în mod deosebit, a fost o nedreptate. Nu a fost respectată HG nr. 1065, care la Anexa 3, art. 15, alin 1, spune că o măsură se ia pe 14 zile, după care poate fi reevaluată. Dumnealor au luat o măsură să ne închidă la 5 zile după ce ne-au deschis. Până acum nu am primit niciun punct de vedere din partea nimănui. Am solicitat pe 27 noiembrie să facem parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca mebri cu rol consultativ, iar răspunsul a fost că ne vor anunța atunci când vor considera că prezența noastră este oportună. Or, acum era oportună pentru că se iau decizii cu privire la activitatea noastră. Vorbim de 8 luni în care activitatea a fost afectată, iar acum este o bătaie de joc cu acest închide-deschide. Urmează ca avocatul Asociației HoReCa să depună o plângere la Judecătorie. Am solicitat și o întâlnire cu subprefectul și sperăm să se revină asupra Hotărârii nr. 75 a Comitetului pentru Situații de Urgență”, declară reprezentantul HoReCa Oltenia.

Atât responsabilii din partea Consiliului Județean Dolj, cât și ai Primăriei Craiova au anunțat că ei nu au fost pentru decizia aplicării restricțiilor de scenariu roșu. Ei au ridicat problema marjei de eroare de 0,3 la mie, care nu s-a luat în calcul, dar și datele din restul zilelor, când incidența s-a menținut sub 3 la mia de locuitori. 

”Fac precizarea că nu am votat hotărârea adoptată, ca reprezentant al Primariei Municipiului Craiova, deoarece s-a luat în urma unei statistici de 3,03 cazuri la 1000 de locuitori în data de 18.12.2020, iar în data de 19.12.2020, incidența era sub 3 la mie știind faptul că orice astfel de statistică are marja de eroare de 0,3 la mie. Dar, fiind minoritari, rezultatul este că din nou HoReCa și alte activități vor avea de suferit. Deci controversele au fost pe aplicarea legii. (...) Comitetul a adoptat hotararea nr 75/2020, dupa 5 zile de la adoptarea hotărârii nr. 74, prin care a trecut Craiova în scenariul 3, fiind impuse, din nou, cu încălcarea prevederilor art. 15 alin 1 din anexa 3 a HG nr.1065/2020, restricțiile cele mai dure cu privire la activitatea economică și viața socială a cetățenilor. Nu există nicio excepție legală de la această regulă, de la acest termen, care să permită comitetului să stabileasca și să aplice alte măsuri în interiorul acestui interval de timp de 14 zile. Altfel, ne putem afla în situația în care zilnic sau la intervale scurte de timp, să se schimbe măsurile, caz în care s-ar crea disfuncționalități din toate punctele de vedere, economice, sociale chiar și juridice. Este cert că, în ceea ce privește Craiova, Comitetul Judetean avea dreptul să analizeze și să impună noi măsuri, după data de 28 decembrie, nu după 5 zile”, a fost de părerea viceprimarul Craiovei, Rela Filip.

Capturi foto, video Oltenia TV

Adauga comentariu